Bli dagens helt, server grønnsaker!

Grønnsaker gjør at måltider oppleves mer velsmakende og kokken oppfattes som mer hensynsfull og oppmerksom.

Publisert
Grønnsaker kan være et problemfylt tema i småbarnsfamilier, men kan også representere selve løsningen, ifølge ny studie.  (Foto: iStockphoto)
Grønnsaker kan være et problemfylt tema i småbarnsfamilier, men kan også representere selve løsningen, ifølge ny studie. (Foto: iStockphoto)

Noe å tenke på for foreldre som sliter med å få lurt grønnsaker inn i små pølse-elskende munner?

- Hvis foreldre flest var klar over at grønnsaker på tallerkenen kan gjøre måltidet mer appetittvekkende, og øke deres egen heltestatus i heimen, så ville de kanskje bli mer inspirert til å servere nettopp grønnsaker.

Brian Wansink (Foto fra Cornell University / Brian Wansink)
Brian Wansink (Foto fra Cornell University / Brian Wansink)

Det sier professor Brian Wansink ved Cornell University, USA.

Omsorgsfull, ikke egoistisk

I studien han har ledet har forskerne undersøkt hva 500 mødre i alderen 18-65 år mener om måltider med og uten grønnsaker.

Forskerne ba også om beskrivelser av personer som tilbereder mat med og uten slikt sunt tilbehør.

Med grønnsaker på tallerkenen kom honnørordene på rekke og rad. Måltidet ble karakterisert som mer komplett, smakfullt og rosverdig.

Samtidig vanket det også rosende ord til kokken, som ble omtalt som både elskelig og omsorgsfull, og i mindre grad lat, kjedelig eller egoistisk.

Vi er langt bak grønnsaksmålet

- Tatt i betraktnig at barn flest ikke spiser nok grønnsaker, så trenger vi å utforske nye innfallsvinkler for å øke konsumet, sier Wansink.

Den amerikanske professoren kunne godt lagt til de voksne i samme slengen.

Den landsomfattende undersøkelsen av norsk kosthold, Norkost 3, viser at mange nordmenn i alderen 18-70 år ikke er i nærheten av å spise nok grønnsaker.

Bare 15 prosent av mennene og 13 prosent av kvinnene oppfyller anbefalingen om et inntak på minst 250 gram per dag.

Referanse:

Brian Wansinka, Mitsuru Shimizua, Adam Brumberga. How vegetables make the meal: their hedonic and heroic impact on perceptions of the meal and of the preparer. Public Health Nutrition / , FirstView Articles, pp 1-7
DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S136898001200467

Les mer:

Norkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11