Kaffe er sunt - vi lover

Forskerne har funnet ut hvilke antioksidanter som finnes i kaffen, og hva de driver med i kroppen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ingen nyhet at kaffe inneholder betydelige mengder antioksidanter, men hvilke stoffer er det snakk om, og hvor blir det av dem etter at de er spist?

Skotske forskere har snoket i kaffens hemmeligheter, og nå peker ny kunnskap i retning av at noen kopper krutt om dagen kan være riktig så sunt.

Ikke like

- På samme måte som rødvin, er et moderat inntak av kaffe et godt tillegg til en diett som ellers er rik på frukt og grønnsaker, sier professor Alan Crozier fra University of Glasgow til forskning.no.

Han har undersøkt antioksidantene i over 70 forskjellige frukter, grønnsaker og drikker, for å finne ut hva som skjer med stoffene etter at de er fortært.

Det er nemlig stor forskjell på hvordan antioksidantene oppfører seg når de kommer inn i kroppen. Noen fordufter forbløffende fort fra tynntarmen og flyter snart rundt til alle kroppens avkroker med blodstrømmen. Andre henger standhaftig rundt i tarminnholdet, og blir med ned til tykktarmen.

Kan beskytte mot kreft

- Den antioksidanten det finnes mest av i kaffe, er klorogensyre, forklarer Crozier. Omtrent 70 prosent av stoffet ser ut til å suges inn i blodstrømmen fra tynntarmen. Resten forsvinner videre til tykktarmen hvor den kanskje kan beskytte mot tykktarmskreft.

Dessuten er det stor sannsynlighet for at den samme antioksidanten er grunnen til at kaffe ser ut til å beskytte mot diabetes, tror Crozier, som håper på støtte til mer kaffeforskning.

I mellomtiden anbefaler han altså litt kaffe i kostholdet for folk flest. Siden antioksidantene ser ut til å virke forskjellig, er det greit å få i seg en god blanding av dem, fra frukt, grønnsaker, vin - og altså, kaffe.

Vi i forskning.no lar oss ikke be to ganger.

Referanse:

Alan Crozier la fram resultatene sine på Society of Experimental Biologys årlige møte ved Heriot-Watt University i Edinburgh.

Lenker:

Society of Experimental Biology

Powered by Labrador CMS