Annonse
Kaffe er godt, men ikke nødvendigvis for magen. Mørkristet kaffe, som for eksempel espresso, er den mest skånsomme for magen. (Foto: Colourbox)

– Gravide bør drikke så lite kaffe som mulig

Høyt inntak av koffein øker risikoen for at babyen fødes med for lav vekt. Det kan gi negative helseeffekter både på kort sikt og senere i livet.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gravide som får i seg mer enn 300 milligram koffein per dag, det vil si mer enn tre kopper kaffe, har opptil 60 prosents økt risiko for at barnet veier for lite i forhold til lengden på svangerskapet.

Det viser forskere ved Folkehelseinstituttet og Sahlgrenska akademin i Sverige i en ny analyser av data fra 59 000 deltakere i den norske Mor og barn-undersøkelsen.

Studien er den hittil største av sammenhengen mellom koffein, fødselsvekt og lengden på svangerskap.

For gravide anbefaler norske helsemyndigheter per i dag at inntaket av kaffe, sort te, cola og andre koffeinholdige drikker bør begrenses til 1-2 kopper per dag.

Vekst og sykdomsrisiko

I motsetning til hva man kanskje skulle tro, viser de nye funnene at kaffedrikking ikke øker risikoen for å føde for tidlig.

I stedet påvirkes fødselsvekten negativt.

I tillegg viser de nye funnene at svangerskapet også kan bli ørlite lengre av kaffedrikkingen, selv om denne økningen i gjennomsnitt kun er på noen skarve timer.

Eksperter har tidligere uttalt at et høyt koffeininntak kan skade fosteret.

Det finnes stadig mer dokumentasjon på at mors inntak av mat og drikke i graviditeten påvirker både fosterets vekst og sykdomsrisiko senere i livet, påpeker forskerne.

– Samme tendens ved lavere mengde

Det norsk-svenske arbeidet understreker at gravide bør være varsomme med hvor mange kaffedrikker, og andre typer koffeinholdig drikke, de inntar.

– Siden vi også ser tendensen til redusert fødselsvekt ved et lavere koffeininntak enn cirka tre kopper kaffe per dag, det vil si allerede ved 100 milligram koffein (1-2 kopper kaffe) daglig, bør gravide begrense kaffeinntaket så mye som mulig.

Det sier sier ernæringsfysiolog og forsker Anne-Lise Brantsæter ved Folkehelseinstituttet, til forskning.no.

Anne Lise Brantsæter. (Foto: FHI)

– Særlig for kvinner som drikker mye kaffe er det grunn til å være forsiktig. Samtidig er det viktig å si at denne studien ikke endrer gjeldende norske råd til gravide, forsetter Brantsæter.

Diabetes og hjerte-karsykdom

Når mor drikker kaffe, overføres koffeinet til fosteret, som sammenlignet med moren har dårligere kapasitet til å bryte ned stoffet.

– Det er på ingen måte bra at babyer har for lav fødselsvekt. Å bli født for liten kan ha betydning for helsetilstanden ikke bare på kort sikt, men også i et helt livsperspektiv.

– Lav fødselsvekt er blant annet forbundet med en økt risiko for å utvikle diabetes og hjerte-karsykdom i voksen alder, sier Brantsæter.

Når forventet fødselsvekt er 3600 gram, som er en normalvekt, opplyser Brantsæter at vekten i snitt reduseres med omtrent 20-30 gram per 100 milligram koffein daglig.

– Dette høres ikke så dramatisk ut, men siden dette er gjennomsnittet, vil noen kunne oppleve å få mye mindre barn, og da kan det få alvorligere konsekvenser, påpeker FHI-forskeren.

Litt lengre svangerskap

Koffeinkilder:

Kaffe er den viktigste kilden til koffein med te som en god nummer to.

I arbeidet ble også koffein fra andre kilder som brus og sjokolade tatt med.

Oppgitt inntak av kaffe gikk betydelig ned i svangerskapet, men 10 prosent drakk mer kaffe enn anbefalt.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Mens forskerne kobler selve koffeinet til lavere fødselsvekt, er det andre ukjente faktorer ved kaffedrikkingen som gjør at man kan oppleve et ørlite lengre svangerskap ved daglig inntak.

Det er riktignok ikke snakk om noen stor økning.

Effekten av 100 milligram koffein daglig fra forskjellige typer koffeinkilder, var fem timer lengre svangerskap, mens effekten av koffein kun fra kaffe økte lengden med 8 timer.

Tatt hensyn til røyking

Analysene har tatt hensyn til røyking, alder, kroppsmasseindeks, kvalme, antall tidligere fødsler, total energiinntak, utdanning, inntekt - og en rekke andre forhold som kan påvirke inntaket av koffein, og i sin tur fødselsvekten.

Også blant ikke-røykere var det en klar sammenheng mellom inntak av koffein og fødselsvekt.

Ellers er det kjent at røyking hemmer fosterets vekst, og at kvinner som røyker i svangerskapet også drikker mer kaffe.

I noen land anbefales en øvre grense på 300 milligram koffein per dag for gravide, cirka tre kopper kaffe. Flere land, deriblant Norge, anbefaler 200 milligram som øvre grense.

Referanse:

Anne-Lise Brantsæter m. fl: Maternal caffeine intake during pregnancy is associated with birth weight but not with gestational length: results from a large prospective observational cohort study. BMC Medicine 2013, DOI: 10.1186/1741-7015-11-42 Sammendrag her

Powered by Labrador CMS