Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det har allerede vært hevdet at den til tider så utskjelte pizzaen kan beskytte mot kreft. Da skal man legge merke til at det er den tradisjonelle italienske pizzaen vi snakker om, og ikke våre varianter som ofte er fulle av fet ost og kjøtt.
I den sammenheng trodde man det var antioksidanten lycopen fra tomatene som var hemmeligheten. Flere studier har nemlig funnet at tomater og tomatsaus kan se ut til å ha beskyttende virkning mot kreft. Det skal også settes i gang ytterligere studier for å undersøke om lycopen virkelig kan hjelpe mot utviklingen av den utbredte prostatakreften.
Der Spiegel melder at pizza kan beskytte mot hjertelidelser. Også i denne sammenhengen lurer man på om lycopenet er det som beskytter. En forsker advarer imidlertid mot at det kan være bakenforliggende variabler som gjør seg gjeldende, og at beskyttelsen ikke har noe med pizzaen i seg selv å gjøre.
- I stedet er det kanskje måten italienere spiser maten på, hvor måltidet er en mer positiv og viktig situasjon enn det vanligvis er for stressede nordeuropeere, sier han.
Middelhavsdiettens velsignelser
Den såkalte middelhavsdietten har fått ry på seg for å redusere risikoen for hjerte- og kretsløpssykdommer. Der Spiegel nevner at i Toulouse dør 53 av 100 000 hvert år av hjerteinfarkt, mens det i Glasgow er så mange som 332.
Middelhavsdietten inneholder rikelige mengder hvitløk, frukt, grønnsaker, olivenolje, fisk og en viss mengde rødvin.
Det “franske paradoks” er at så få dør av hjertelidelser til tross for et kolesterolrikt kosthold med det fryktede mettede fettet. Skal vi nå også få den “italienske gåte”, spør Der Spiegel.
Mer pizza - færre hjerteinfarkt
Italienske forskere undersøkte 507 hjerteinfarktspasienter og 478 kontrollpasienter uten hjertelidelser og deres kostholdsvaner i Milano.
Det viste seg at risikoen for hjerteinfarkt ble lavere jo oftere pasienten spiste pizza.
Pasienter som bare leilighetsvis spiste pizza reduserte risikoen med 22 prosent. For de som spiste pizza regelmessig sank risikoen med 38 prosent. For de som spiste pizza minst to ganger i uken sank risikoen for hjerteinfarkt med hele 56 prosent.
Er det pizza - eller noe annet?
Forskerne antok at pizzaspising også tydet på at pasienten ellers spiste mer tradisjonell italiensk mat. Og tradisjonelt italiensk kosthold ser ut til å ha gunstige effekter på hjerte- og karsystem.
Denne voldsomme effekten ble ikke borte selv om forskerne statistisk kontrollerte for den nytteverdi man kjenner av pizzaens enkelte bestanddeler. Effekten bestod selv om man også kontrollerte for alder, kjønn, røyking og andre variabler.
Så er spørsmålet hva det er ved pizzaen som kan forklare denne helseeffekten. Og da foreslås det at det igjen er den høypotente antioksydanten lycopen som skaper helseeffekten.
Lycopen eller ro ved maten?
Annonse
Lycopen er en antioksydant som tåler oppvarming godt. En spansk undersøkelse viste at det fantes store mengder lycopen på nær sagt enhver pizza, men dette var fremdeles ikke ferdigpizza som vi kjenner den.
Den britiske ernæringseksperten Malcolm Kendrick tror den “italienske gåten” kan ha en annen forklaring. Han tror det kan ha mer å si hvordan vi spiser enn hva vi spiser.
Måltidets stilling i Italia og Frankrike er en helt annen enn her i nord. Måltidet er et positivt og sentralt aspekt ved livet for disse latinske menneskene, og det er i skarp motsetning til Norge hvor vi gjerne stapper i oss maten så fort som mulig.
Stress rundt måltidet direkte usunt
Det å ta seg dårlig tid med maten skaper stress og høyner konsentrasjonen av “stresshormoner” i kroppen, noe som kan føre til åreforkalkninger og hjerteinfarkt, sier Kendrick til Der Spiegel.
Så er det kanskje ikke tradisjonell middelhavsdiett som er tingen, men heller tradisjonell “høytid” og ro ved måltidet som er viktig?