Håndvask kan redde pasienter på sykehus fra å bli smittet med farlige sykdommer. Men de ansatte vasker ikke alltid hendene som de skal. (Foto: Shutterstock/NTB scanpix)
Håndvask kan redde pasienter på sykehus fra å bli smittet med farlige sykdommer. Men de ansatte vasker ikke alltid hendene som de skal. (Foto: Shutterstock/NTB scanpix)

Bedre til å vaske hendene når noen ser på

Helsepersonell er flinkere til å vaske hendene når de vet at andre følger med.

Sykdommer smitter lettere når du ikke vasker hendene ordentlig.

Mange studier viser at helsepersonell slurver med håndhygienen, også på norske sykehus.

Det hjelper å bli tatt på fersken.

Når du vet at du blir observert, er det nemlig større sannsynlighet for at du rengjør som du skal. Det fant ansatte ved det amerikanske legesenteret Santa Clara Valley Medical Center. Foreløpig er bare et sammendrag av funnene publisert i et tidsskrift. Funnene er dermed ikke kvalitetssikret av andre forskere.

Over et halvår sjekket legesenteret 4600 ganger om helsepersonellet deres følger Verdens helseorganisasjons tips om hvordan de skal desinfisere hendene før og etter at de går inn i et rom med pasienter.

Men en tilskuer i seg selv har ikke nødvendigvis noen effekt. Det viste seg å være avgjørende at de ansatte føler det formanende blikket.

Trenger et strengt blikk

Frivillige ble trent opp i å observere helsepersonellets håndvask. De ansatte visste ikke at de frivillige var der for å følge med på dem.

Men også representanter fra infeksjonsavdelingen på legesenteret skrev ned hvordan de ansatte oppførte seg. De ansatte visste at den avdelingen var opptatt av håndvask.

Da infeksjonsavdelingen observerte, vasket de ansatte oftere hendene i tråd med standardene. Forskjellen mellom de to gruppene var på 30 prosent.

Måler såpebruk automatisk

Heretter skal sykehuset definitivt bruke anonyme observatører, skriver infeksjonsavdelingen i en pressemelding.

Et alternativ er å måle bruken av dispenser med såpe og antibakteriell gelé elektronisk.

Det gjorde noen andre forskere, og studien viste at de ansatte langt sjeldnere brukte dispenseren når observatørene var ute av syne.

Å vaske hender kan redde liv. En studie fra Australia viste at færre døde av gule stafylokokker under en kampanje for håndvask på sykehus.

Mage- og tarminfeksjoner er også blant sykdommene som overføres fra hender.

Men noen forskere mener at det ikke skyldes dårlig hygiene blant personalet, heller at pasientene flyttes rundt til mange forskjellige rom. Da øker smittefaren, skriver videnskab.dk.

Skremmer også sykkeltyver

Flere studier har vist at det å få folk til å skamme seg over slurvete håndhygiene kan gjøre at de tar en skikkelig runde med såpe og vann. I en studie var det nok å vise en beskjed på en skjerm for å få forsøkspersonene til å vaske hendene etter dobesøket. Den mest effektive meldingen var: «Bruker personen ved siden av deg såpe når han/hun vasker seg?»

Antakelig er det nok å føle at du blir observert, selv om du ikke blir det, tror forskerne.

En studie viste at en plakat med en mann med intenst blikk ved dispenseren økte bruken av antibakteriell gelé hos besøkende og helsearbeidere, skriver Dagens Medisin.

Andre studier har også vist at stirrende øyne gjør susen. Bilder av øyne kan gjøre alt fra å skremme sykkeltyver fra å stjele til å få oss til å gi mer penger eller kaste mindre søppel på bakken.

Referanse:

Maricris Niles og Nancy Johnson: Hawthorne Effect in Hand Hygiene Compliance Rates. American journal of infection control, vol. 44, nr. 6, 2. juni 2016. DOI: 10.1016/j.ajic.2016.04.190. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS