Sjokolade kan forebygge hjerte- og karsykdommer

Sjokolade og kakao kan bidra til å forebygge hjerte- og karsykdommer, mener amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Men ikke stapp i deg altfor mye, ettersom det hittil bare er to sjokolademerker - mørk sjokolade av merket Dove og bakesjokolade fra M&M - som har dokumentert positiv effekt.

Forskerne ved Universitetet i California har funnet at disse to sjokoladetypene inneholder mye flavanol, et stoff som har påviselig positiv effekt på hjertet.

Andre sjokolademerker er enten ikke testet, eller inneholder mindre flavanol. Det siste er tilfelle med melkesjokolade.

Flavanol finnes naturlig i mange planter eller plantebaserte matvarer, slik som grønnsaker, frukt, rødvin og kakao. Forskerne mener å kunne fastslå at stoffet har en positiv effekt på blodkarene, ved at det får musklene rundt karene til å slappe av og dermed bidrar til økt blodgjennomstrømming.

Forskning tyder også på at flavanol har en aspirin-liknende effekt som reduserer faren for blodpropp.

Professor Marguerite Engler som har ledet sjokoladeforskningen advarer likevel mot å spise for mye, selv av de to merkene som har påviselig god effekt.

- Det er et godt alternativ, men folk må likevel være klar over at det er kalorier i sjokolade. Folk bør innse at de også må spise sunn mat og mosjonere, sa professor Engler da hun presenterte sine undersøkelser på en hjertekonferanse i Chicago onsdag.

(NTB)

Powered by Labrador CMS