Skade-alarm blant fotballspillere

Aktiv idrett er ikke bare sunt. En undersøkelse det engelske fotballforbundet FA har gjennomført viser at fire av ti spillere blir skadet allerede før serien starter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange norske fotballtilhengere har sukket oppgitt når landslagssjef Nils Johan Semb har meldt om stadige skadeforfall i forkant av viktige landskamper. En britisk undersøkelse viser nå at det ikke bare er Semb som sliter med dette.

22 dager på skadelista

Undersøkelsen som er foretatt av det engelske fotballforbundet viser nemlig at så mye som 40 prosent av fotballspillerne pådrar seg skader allerede før sesongen starter. Skadene medfører at spillerne er borte gjennomsnittlig 22 dager i løpet av sesongen. Kostnaden for fotballklubbene er estimert til 75 millioner pund, eller 860 millioner norske kroner.

Caroline Woods i FAs avdeling for medisin- og treningsforskning har analysert skader som er pådratt før sesongstart blant 91 engelske fotballklubber over to år.

Yngste mest skadet

De fant at bortimot 20 prosent av alle skader kom før sesongen startet, og det er spillerne under 25 år som er mest utsatt.

Omlag 40 prosent var mindre skader, for eksempel muskel- og senestrekk, lårskader og akillesproblemer.

Slike mindre skader forekommer oftere i forsesongen enn ellers. Forskerne antyder at dette kan skyldes de tøffe treningsprogrammene.

Hjelp til selvhjelp

Forskerne har publisert sine funn i British Journal of Sports Medicine, og oppforder nå fotballklubbene til å se nærmere på sine treningsopplegg. De mener mye kan gjøres ved å sørge for at treningsbanene er i god stand, og ved å finne alternativer til løping, som for eksempel svømming.

Det legges stor vekt på at spillerne selv kan bidra til å redusere faren for skader. Hvis spillerne sørger for å holde seg i god form også etter at sesongen er avsluttet, vil ikke oppladingen til neste sesong komme som et sjokk på kroppen.

Skader følger skader

Selv fotballskoene kan være til hjelp, bare spillerne sørger for at de passer bra og er komfortable. Det kan jo selvsagt være et problem for spillere og lag som har faste avtaler med skoleverandører. Det hjelper jo lite om Adidas passer foten bedre når Nike-avtalen allerede er signert.

- Sannsynligheten for å pådra seg skader i løpet av sesongen er større hvis man har vært skadet i forsesongen. Dette viser hvor viktig det er at spillerne er fullstendig rehabilitert etter slike skader, spesielt ved mindre skader, sier Caroline Woods til BBC.

Treningssjokk

"Thor Einar Andersen. Foto: NIH)"
"Thor Einar Andersen. Foto: NIH)"

Thor Einar Andersen ved Senter for idrettsskadeforskning, Norges idrettshøgskole støtter konklusjonene i rapporten fra FA.

- I forsesongen er det en stor økning i treningsmengden, spesielt for spillere som driver lite trening utenom sesongen. Vi kan anta at slike brå endringer i treningsmengde og -intensitet gir en større risiko for belastningsskader, sier Andersen.

Så da kan vel Alex Ferguson og andre fotballtrenere i England allerede nå bestille treningstid i nærmeste svømmehall.

Og det spørs vel ikke om det faste publikummet som følger Manchester Uniteds treninger vil bli en smule mer kjønnskvotert når David Beckham kaster skjorta før han hopper ut fra tiern…

Powered by Labrador CMS