(Foto: Colourbox)

- Tranebærjuice gir i beste fall liten gevinst

Å drikke tranebærjuice i håp om å forhindre infeksjoner i urinveiene gir sannsynligvis flere skuffelser enn gledelige overraskelser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det antyder de nyeste analysene fra The Cochrane Library.

Folk har tydd til tranebær og tranebærjuice i årtier mot urinveisinfeksjon (UVI), som påvirker blæren - og noen ganger også nyrene.

En hypotese har gått ut på at visse sukkerstoff og flavonoler i bærene skal hindre bakterier fra å feste seg til celler i urinrørsveggen.

En del tidligere enkeltstudier har da også antydet en forebyggende effekt, men ifølge den nye kunnskapsoppsummeringen hjelper altså ikke tranebærjuice noe særlig.

- Ikke nok støtte til anbefaling

Dagens vitenskapelige dokumentasjon gir rett og slett ikke nok støtte til å anbefale traneærjuice i forebygging av UVI-er, slås det fast i Cochrane Library-oppsummeringen.

24 studier med til sammen 4 473 personer har vært under lupen. Disse arbeidene skal representere de mest oppdaterte, tilgjengelige resultatene på feltet.

14 av studiene er nye siden forrige tranebær-oppsummering fra Cochrane Library, som ble utført i 2008. 

Den gang viste tranebær en liten positiv forebyggende effekt, mest for kvinner med gjentatte urinveisinfeksjoner, over en periode på ett år. 

- Enda mindre effektivt

- Nå som vi har oppdatert vår gjennomgang med flere studier, peker resultatene mot at tranebærjuice er enda mindre effektivt i å forebygge urinveisinfeksjoner

Det sier forsker Ruth Jepson ved skotske University of Stirling i en pressemeldning fra Wiley.

Hun anser at det ikke lenger er noe spesielt behov for flere studier på effekten av tranebærjuice.

- Majoriteten av studiene antyder i beste fall en liten gevinst, legger hun till.

Infeksjon kan fastslås med en urinprøve. (Foto: Colourbox)

Med 2012-oppsummeringen i hånd, anser forskerne det som usannsynlig at juicen kan hindre slike infeksjoner, heter det videre.

I noen av de nye studiene som ble gransket, var det riktignok små positive effekter å spore av juicedrikkingen, da igjen hos kvinner med stadig tilbakevendende infeksjoner.

Men da data fra en stor studie ble lagt til i analysen, var effektene fra de mindre studiene så små at de ikke lenger var signifikante, opplyses det i konklusjonen.

Mye juice - hvor mange orker?

For å ha en mulighet til å unngå ny infeksjon må det i alle tilfelle drikkes ganske mye juice; to glass daglig og over lang tid. Enkeltstudier har antydet enda mer, som tre glass. 

Langt fra alle klarer, eller har lyst, til å drikke så mye tranebærjuice. Det viser seg nemlig at de analyserte studiene preges av betydelig frafall i grupper som skulle drikke tranebærjuice.

Man er heller ikke garantert noen effekt, selv om det helles innpå større mengder over måneder eller år.

Den samme Ruth Jepson ble for eksempel sitert på følgende av BBC News i sommer, da positive funn fra en mindre oppsummering av studier ble presentert i Archives of Internal Medicine:

- Jeg er ikke så sikker på at mange av oss ønsker å drikke dette (tranebærjuice, red.anm) hver dag på ubestemt tid. Det kan bli dyrt og kaloririkt og en del mennesker liker rett og slett ikke smaken, sa Jepson.  

Tabletter og kapsler

Jepson mener derimot at flere studier av andre tranebærprodukter,
som tabletter og kapsler, kan forsvares.

- Men bare på kvinner med stadig tilbakevendende urinveisinfeksjoner, og bare hvis produktene som skal undersøkes innholder en anbefalt mengde tranebær, ifølge Jepson.

Det kan for eksempel ikke utelukkes at tabletter og kapsler som ble gitt i studiene som nå er analysert, hadde for lave verdier av den aktive ingrediensen i tranebær til å ha vesentlig effekt.

Referanse:

Jepson RG, Williams G, Craig JC. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 10. Art. No.: CD001321. DOI: 10.1002/14651858.CD001321.pub5.

Powered by Labrador CMS