Smørkrise? Prøv margarin

Julebaksten kan faktisk få enda bedre form og utseende med margarin. Og; selv om du bruker all verdens smør kan baksten din bli helt, helt - elendig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

 (Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

TINE får smør-kritikk

Lavere melkeproduksjon og lavkarbotrenden har ført til at TINE ikke har klart å levere nok smør.

Matminister Lars Peder Brekk (Sp) er ikke fornøyd med hvordan TINE har håndtert smørmangelen.

Han mener TINE burde bedt om lavere tollsatser og økt import tidligere.

TINE ba mandag Statens landbruksforvaltning  om å senke smørtollen fram til nyttår. (NTB)

Norske smørhyller har den siste tiden gapt tomt mot forbrukerne.

Medier smører den påståtte krisen utover som om agurksesongen var nær toppunktet.

Bekymrede bakemestere i de tusen hjem spør seg hvordan det skal gå med krumkaker og andre juleslagere. Og så videre…

Ta pause fra smørstress, senk skuldrene og les hva en baker på et forskningsinstitutt sier om de etterspurte gule fettklumpene, kontra bruk av margarin i julebakst.

- Absolutt akseptable resultater

Kent André Svensson er baker i forsøksbakeriet ved Nofima på Ås. Han legger riktignok ikke skjul på at smør er et kvalitetsstempel i forhold til smak i julekaker.

- I kaker som inneholder mye smør, vil naturlig nok smørsmak være sentralt.

- Samtidig tror jeg bruk av smør i tradisjonsbakst har en sterk forankring i den norske folkesjela, altså at det er en god del følelser forbundet med julekaker, sier Svensson til forskning.no,

- For hvis du i stedet velger å bake julekakene med margarin, vil du absolutt få akseptable resultater. Dette blir ganske mye et spørsmål om smak og behag, fortsetter Nofima-bakeren.

- Bedre bakeegenskaper

Samtidig står ikke margarin noe tilbake for smør hva angår bakeegenskaper:

- En del margarintyper kan faktisk gjøre baksten bedre i utseende og form. Faktorer som da spiller inn handler både om hvordan oljene er herdet, og innholdet av tilsetningsstoffer i margarinen.

- Generelt er det best å bruke margarin som inneholder mye av nøytrale oljer som raps og solsikke, som ikke setter bismak på bakverket, sier Svensson.

Smør - men likevel elendig?

Skulle du får tak i noen smørpakker i tiden framover, er heller ikke de (av noen) sårt savnede fettklumpene noen garanti for vellykket julebakst.

- Nei, det må ingen forledes til å tro. Man kan godt bruke mye smør i julekakene, og likevel ende med elendig resultat.

- Hvis kakene for eksempel er sprøere hos naboen, henger det blant annet sammen med om deigen er bearbeidet godt, noe som er veldig viktig.

Og; har du pisket smør og sukker, hvor lenge, har du hatt i natron eller bakepulver? spør Svensson.

- Når du spiser et bra bakeprodukt, tror jeg ikke det første folk spør seg er om det inneholder smør eller margarin, legger han til

Gulrotkake med smør?

Nofima-bakeren påpeker at nordmenn ellers i året ikke er like opptatt av smør i bakverk, og at vi til daglig baker mye med oljer og margarin.

- Ta gulrotkake som ett eksempel; i den benytter man seg gjerne seg av olje, noe som gir et saftig preg.

- I hvetebakst generelt vil jeg tro de fleste bruker en eller annet bakemargarin, og er fornøyde med det, sier Svensson.

Vaniljesynden

Forresten; til deg som tviholder på smør i julekaker. Hva gjør du når vaniljearoma skal tilsettes bakst eller annen mat? Plukker du av gammel vane den typiske pulverboksen ut av butikkhylla?

- Så å si alle bruker slikt vaniljesukker. Det er i praksis en simpel aroma, men bruken av den ligger tungt i nordmenns bevissthet, selv om smaksforskjellen er enorm mellom dette pulveret og ekte vanilje.

- Kvalitetsforskjellen er enda større her enn hva angår forskjellen på smør og margarin i julebaksten, mener Svensson.

Så der fikk du den. Og hvis du vil ha en ny opplevelse, kjøp vaniljestenger, og lag ditt eget vaniljesukker.

Les mer:

Helsedirektoratet: Smør, margarin og oljer

Powered by Labrador CMS