Rynkekrem som virker

En helt vanlig, reseptfri anti-rynkekrem ser faktisk ut til å virke, antyder en ny studie fra Storbritannia.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Ulike årsaker til rynker

Kronologisk aldring
Dette er forandringer som skjer som ledd i den naturlige aldringsprosessen. Med tida synker enkelte hudområder litt inn på grunn av reduksjon i underhudsfettet. Samtidig mister lærhuden noe av elastisiteten sin. Denne typen rynker er lite tydelige før 60–70-årsalderen.

Fotoaldring
Fotoaldring er en betegnelse for solens virkning på huden, og det er nettopp denne faktoren som har størst betydning for utvikling av rynker i ansiktet. Særlig det langbølgede ultrafiolette lyset (UV-A) går ned i lærhuden og skader bindevevet.

Sovelinjer
Personer som alltid sover på den ene siden kan få sovelinjer – gjerne asymmetriske linjer som går på tvers av de andre rynkene.

Tyngdekraften
Tyngdekraften trekker i huden i ansiktet, slik at huden etter hvert får preg av å henge. Dette kan for eksempel dreie seg om hengende munnviker og øyelokk.

Uttrykkslinjer
Hver dag trekker ansiktsmusklene i samme retning, gang på gang. Med tida fører dette til uttrykkslinjer. Disse opptrer spesielt rundt øyne og munn, hvor musklene ligger sirkulært. Smilerynker er resultat av denne effekten.

Kilde: Tor Langeland, Store Norske Leksikon

Skjønnheten kommer innenifra, pleier vi å påstå, mens vi later som om de nye linjene i panna ikke bryr oss det minste. Men i 2007, da en tv-test av hudkremer antydet at et spesielt skjønnhetsserum faktisk virket, kom folks sanne ansikt til syne.

Britiske damer galopperte mann av huse, og stilte seg i kø før klokka sju om morgenen for å sikre seg sakene. Flaskene med No7 Protect & Perfect Beauty Serum ble revet vekk fra hyllene i rekordfart.

Snart sto 50 000 utålmodige fruentimre på venteliste, og utsalgsstedet Boots måtte innføre én-pakke-per-dame-regler for å hindre hamstring.

Og nå kan kanskje butikkene vente seg en ny invasjon av rynkeredde forbrukere. En vitenskapelig test av en ny versjon av vidunderkremen peker nemlig i retning av at produktet faktisk holder det produsenten lover:

Det kan redusere rynker som er forårsaket av fotoaldring – UV-skader i huden.

Reparerte rynker

- Våre funn viser at et kommersielt tilgjengelig kosmetisk produkt kan gi betydelig forbedring i tilsynekomsten av ansiktsrynker etter langtidsbruk, sier leder av studien, Chris Griffith, i ei pressemelding.

Han og kollegaene fra University of Manchester har testet skjønnhetsproduktet på 11 menn og 49 damer i alderen 45 til 80 år.

De heldige prøvekaninene ble delt inn i to grupper, som begge skulle gi ansiktet en daglig omgang med en krem de fikk utdelt. Den ene gjengen fikk det nye No7 Protect & Perfect Intense Beauty Serum, mens resten fikk en narrekrem uten anti-rynkeingredienser.

Forsøket pågikk over hele 12 måneder, og på dette tidspunktet visste verken forskerne eller deltagerne hvem som fikk hvilken variant.

Men etterpå viste det seg altså at 70 prosent av de som hadde brukt ekte vare hadde fått betydelig færre rynker, sammenlignet med utviklinga hos placebogruppa, står det i pressemeldinga fra Manchester University.

Dette skyldes at ingrediensene i ungdomskremen øker produksjonen av fibrillin-1, mener forskerne.

Lite dokumentasjon

Med tanke på det betydelige utvalget av rynkereparerende mirakelkremer som står stablet i kosmetikkbutikkene, kan den voldsomme massehamstringa av serumet i 2007 kanskje virke en smule overivrig.

Faktum er imidlertid at det finnes få holdepunkter for å tro at den gjengse vidundersmørning virkelig gjør noen forskjell, mener forskerne bak undersøkelsen som nå er publisert i British Journal of Dermatology.

- Svært få reseptfrie kosmetiske anti-aldringsprodukter har vært gjenstand for en streng, vitenskapelig test for å bevise deres effektivitet, sier Griffith.

- Selv om reseptbelagte retinoider kan ha reparerende effekt på fotoaldret hud, er det lite dokumentasjon for at overfloden av kosmetiske anti-aldringsprodukter kan fremkalle lignende vikninger.

Dermed står kanskje No7 – som nå selges på det Norske markedet – i en foreløpig særstilling.

Så da gjenstår det vel bare å se om også vi nordmenn hiver det vi har i hendene og beinflyr til butikken – for å slå kloa i ei krukke vitenskapelig velsignet skrukkesmørning.

Referanse:

R.E.B. Watson, S. Ogden, L.F. Cotterell, J.J. Bowden, J.Y. Bastrilles, S.P. Long & C.E.M. Griffiths, A cosmetic ‘anti-ageing’ product improves photoaged skin: a double-blind, randomized controlled trial, British Journal of Dermatology, 28. april 2009. 

Lenke:

British Journal of Dermatology: A cosmetic ‘anti-ageing’ product improves photoaged skin: a double-blind, randomized controlled trial

BBC: Early rush for anti-ageing cream

Powered by Labrador CMS