Annonse
Meksikanske arkeologer har funnet flytende kvikksølv under en av pyramidene i Teotihuacan, nord for Mexico by. (Foto: Wikimedia Commons)

Flytende kvikksølv kan vise veien til kongegrav

Kvikksølv har blitt funnet under en pyramide i Mexico. Det kan bety at det gjemmer seg en kongegrav under pyramiden.

Publisert

Den meksikanske arkeologen Sergio Gomez avslørte i forrige uke at teamet hans hadde oppdaget store mengder flytende kvikksølv i et rom under oldtidsbyen Teotihuacans tredje største pyramide. Populært kalt slangepyramiden eller slangetempelet, etter pyramidens utsmykning med friser av slangeguden Quetzalcoatl.

Seks års utgraving

Gomez har brukt seks år på å grave ut den underjordiske tunnelen som ble oppdaget i 2003. Da hadde tunnelen vært stengt i 1800 år. I fjor fortalte Gomez at de hadde oppdaget tre rom ved enden av den nesten hundre meter lange tunnelen, 20 meter under pyramiden.

Ved inngangen til de tre værelsene fant de statuer laget av jade, levninger av jaguarer og en boks fylt med skjell, pyntegjenstander og gummiballer.

Det er på veien videre fra de tre rommene som arkeologene nå har funnet flytende kvikksølv, melder The Guardian. Ifølge den engelske avisen skal de gamle indianerne ikke ha brukt kvikksølv til noe praktisk formål, men arkeologer har gjort tilsvarende funn på tre andre utgravinger i Mellom-Amerika.

Det har styrket teorien om at kvikksølv i flere mellomamerikanske kulturer ble brukt til rituelle formål, slik som et symbol på en underjordisk elv og som markering av kongegraver.

Gammel hovedstad

Teotihuacan, som ligger ca. 45 kilometer nord for Mexico by, var Mellom-Amerikas største by før europeernes ankomst. Den ble grunnlagt 300 f.Kr. og skal ha hatt sin storhetsperiode mellom 150 e.Kr. og 450 e.Kr.

På sitt meste skal byen ha hatt opptil 200 000 innbyggere, da den var hovedstad i et vidstrakt rike med kulturinnflytelse over hele Mesoamerika.

Likevel vet vi svært lite om hvordan Teotihuacan var organisert og hvordan byen ble styrt. Forskere håper derfor at Gomez oppdagelse kan føre til mer kunnskap om dette feltet.

Konge eller byråd?

Hvis kvikksølvfunnet faktisk fører til oppdagelsen av en kongegrav, kan det tyde på at Teotihuacan ble styrt av dynastier tilsvarende de vi finner i Maya-kulturen.

Men den meksikanske arkeologen Linda Manzanilla har mer tro på at byen ble styrt av et byråd på fire personer. Hun mener at fraværet av et kongepalass og mangelen på utsmykninger som forestiller kongelige personer, styrker teorien om at Teotihuacan ikke ble styrt av en konge, men et byråd.

Powered by Labrador CMS