Flere dansker tar keisersnitt

Rekordmange danske kvinner setter barn til verden ved keisersnitt, og stadig flere av dem har selv valgt denne fødselsformen.

Årsakene til valget er mange, skriver Politiken.

I 2006 fikk rundt 14.000 kvinner utført keisersnitt i Danmark, et tall som tilsvarer 22,3 prosent av alle fødslene som skjedde på landets sykehus. I 2005 lå denne andelen på 21,6 prosent, het det på København-avisens nettsider torsdag.

Av de 14.000 keisersnittene i fjor var 12 prosent foretatt etter morens eget ønske, en oppgang på 2 prosentpoeng i forhold til året før. Det fins ikke en enkelt og entydig forklaring på denne økningen, sier overlege Kim Toftager Hansen til Politiken.

- Noen velger keisersnitt når de skal føde for annen gang, fordi de opplevde den første graviditeten som skremmende. De forteller at det var en forferdelig opplevelse, som ikke svarte til forventningene og som de ikke vil ha om igjen, sier Toftager Hansen.

En annen forklaring er at faren for komplikasjoner etter et keisersnitt regnes som langt mindre nå enn før. På den annen side advarer leger om at barn som kommer til verden ved keisersnitt kan få visse vansker med åndedrettet og enkelte andre problemer.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS