Flere danske tvillinger

Danskene setter ny rekord i tvillingfødsler. På bare 15 år er antallet levendefødte tvillinger fordoblet, og årsaken kan være at danskene blir fetere, skrev avisen Urban fredag.

Inntil nylig har legene trodd at forklaringen på de mange nye tvillingene lå i et økende antall kunstige befruktninger. Nå mener forskere ved universitetet i Århus at årsaken kan være mer kroppsfett.

Fettvev danner nemlig flere hormoner, og dette kan i sin tur bidra til at befruktningen fører til at det dannes to fostre og ikke bare ett. For øyeblikket er to prosent av alle danske fødsler tvillingfødsler.

Danskene får ikke bare flere tvillinger, de får i det hele tatt flere barn. Samtidig vil særlig kvinnene vente lenger enn før med å få barn, og de førstegangsfødendes gjennomsnittsalder krabber oppover, skrev København-avisen Politiken tidligere i høst.

I 2003 kom det nesten 600 flere barn til verden i Danmark enn i 2002, og i første halvår av 2004 økte antallet nyfødte med 496 i forhold til samme periode i fjor. Økningen kommer etter flere år med synkende fødselstall, het det i Politiken.

(NTB)