Fjernstyrt flaggermus

Et spionfly som minner om en flaggermus, er under utvikling. Dronen skal brukes ved krigføring i byområder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Slik ser forskerne for seg at dronen kan se ut når den er på vingene. The bat skal bare bli rundt 15 centimeter lang, og veie drøyt 100 gram. Den skal utvikles spesielt for overvåking og spionering ved krigføring i byområder. Rettigheter: (Eric Maslowski, University of Michigan)"

Tenk deg at du haster gjennom bygatene, og plutselig hører en summende lyd like over deg.

Du ser opp, og får øye det som først ser ut som en flaggermus, som flyr i krappe sirkler rundt deg.

Inne i den lille kroppen jobber allerede kunstig syn, lukt og hørsel med å finne ut om du er venn eller fiende.

Det høres ut som et orwellsk mareritt, men kan bli virkelighet om noen år.

Første verdenskrig

Fjernstyrte mikrofly, eller droner, ble brukt allerede under første verdenskrig. Men først i nyere tid har de ubemannede luftfarkostene blitt et viktig militært våpen og hjelpemiddel.

USA og Israel er pionerene på området, og droner benyttes både i den israelsk-palestinske konflikten, og i krigføringen i Irak.

Stort sett brukes dronene til å gjøre observasjoner ved hjelp av kamerautstyr. Men det finnes også modeller som kan avfyre våpen.

Flaggermus på vingene

Nå vil det amerikanske forsvaret utvikle en helt ny type drone, tilpasset kriger og konflikter i byområder.

“The bat” skal bare bli omlag 15 centimeter lang, og ikke veie mer enn drøyt 100 gram.

Universitetet i Michigan har fått oppdraget med å utvikle den helt nye mikroelektronikken som må til for å få “flaggermusen” på vingene.

Naturens forbilde

Ennå finnes mikroflyet bare på tegnebrettet. Men de foreløpige dataskissene antyder hvorfor den kalles “flaggermusen”.

Med brede, spisse vinger, en rund, liten kropp og et tydelig hode er “the bat” ikke ulik den naturlige flaggermusen.

Trolig vil den også kopiere mange av dyrets egenskaper.

Spesiell radar

Som mange er klar over har flaggermus en slags innebygget sonar. Den sender ut lydsignaler, og tolker ekkovirkningen for å kunne navigere i mørket.

"Datagrafikken antyder at svært avansert mikroelektronikk må utvikles for å få dronen på vingene. Det knøttlille spionflyet skal få dybdesyn, retningsfølsomme mikrofoner og forskjellige sensorer. (Rettigheter: Eric Maslowski, University of Michigan)"

For å klare det samme, skal “the bat” få sin egen, spesialutviklede radar.

Fordi flykroppen er så liten, har forskerne som mål at den skal bli “inntil tusen ganger så energieffektiv og kompakt” som de som brukes i dag.

I kombinasjon med et nytt navigasjonssystem vil radaren hjelpe “the bat” med å finne veien, også gjennom en mørklagt byruin.

Luktesans

Forskerne skal også utstyre dronen med flere kameraer, for å gi mikroflyet dybdesyn. Retningsfølsomme mikrofoner skal fange opp lyder fra bakkeplan.

Det amerikanske forsvaret ønsker også at “the bat” får forskjellige sensorer, som både skal kunne “lukte” giftige gasser, og registrere radioaktiv stråling.

I en krigssituasjon vil oppgaven til “the bat” være å bidra med sanntids overvåking av slagmarken foran framrykkende soldater.

Forskerne ser også for seg at den kan slå seg ned over lengre tid for eksempel på taket av en bygning, og sende informasjon tilbake til bakkestyrkene om hva som foregår på bakkenivået.

Solceller og vindkraft

Foreløpig er det ingen opplysninger om hvordan dronen skal motoriseres.

Men den avanserte elektronikken, som bare skal bruke 1 watt strøm, vil trolig drives av lithiumbatterier. Disse skal lades opp blant annet ved hjelp av høyeffektive solceller, og vindkraft.

Foreløpig er det satt av 10 millioner dollar (drøyt 50 millioner kroner) til prosjektet, med løfte om et tilsvarende beløp i neste utviklingsfase.

Lenke:

University of Michigan: Sensors for bat-inspired spy plane under development

Powered by Labrador CMS