Produksjon av norsk laks går mot nye rekorder. To journalister har stilt spørsmål ved sjømatnæringen og politikken bak veksten. (Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix)

Forskningsjournalistikk-pris for artikler om sjømatnæringen

Journalistene Simen Sætre og Kjetil Østli får ViS-prisen for en serie artikler om oppdrett, forskere og politikere. 

Artikkelserien «Mørke motkrefter» var et samarbeid mellom nettmagasinet Harvest og Morgenbladet. Artiklene ble publisert hos begge samtidig og viser ifølge juryen bak ViS-prisen en ny måte å formidle forskningsjournalistisk stoff.

Det er Vitenskapsakademiet i Stavanger som står bak ViS-prisen for kritisk forskningsjournalistikk. Onsdag 13. juni deles den ut for åttende gang.

Betegnelsen «Mørke motkrefter» er hentet fra en karakteristikk fiskeriminister Per Sandberg brukte i et intervju i Aftenposten i 2016 om akademikere og andre som etter hans mening snakket ned sjømatnæringen.

Artikkelserien som Simen Sætre og Kjetil Østli publiserte i 2017-2018 besto av syv større dokumentarartikler. I tillegg ble det laget både oppfølgerartikler og podkaster. 

Artiklene rettet søkelys mot spenningen som oppstår når sjømatnæringens kommersielle interesser kolliderer med forskningens frihet. I artiklene stiller forskere også spørsmål ved om dagens norske sjømatoppdrett er bærekraftig. 

I kjølvannet av artikkelserien har det kommet flere debattinnlegg der artiklene til Sætre og Østli møtter sterk motbør fra sjømatbransjen.

Powered by Labrador CMS