Delfiner blir stresset av turisme

Ny undersøkelse viser at delfiner blir stresset av turistbåter og svømmende turister. På lengre sikt kan det skremme vekk delfinene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes omkring 150 individer av den indiske tumleren utenfor den sørlige kysten av Zanzibar. (Foto: Serguei S. Dukachev/Wikimedia Commons)
Det finnes omkring 150 individer av den indiske tumleren utenfor den sørlige kysten av Zanzibar. (Foto: Serguei S. Dukachev/Wikimedia Commons)

Hvis du tar en svømmetur med delfiner, er de ikke nødvendigvis like glade for å få besøk som du er for å besøke dem.

En ny undersøkelse viser nemlig at turister som svømmer med delfiner, truer delfinenes velvære.

Lederen av undersøkelsen, Per Berggren fra Newcastle University, forklarer at turistbåter og turister som vil svømme med delfinene, er til stor plage for de intelligente dyrene.

– Vår undersøkelse viser at så snart turistbåtene var i nærheten, ble delfinene svært stressede og brukte mindre tid på jakt, sosiale aktiviteter og hvile. Det har en negativ påvirkning, ikke bare på de enkelte individene, men på hele bestanden, noe som på lengre sikt kan være ødeleggende, sier Berggren i en pressemelding.

Undersøkelsen er foretatt utenfor sørkysten på øya Zanzibar, og delfinene som ble undersøkt er av arten indisk tumler (Tursiops aduncus).

Mindre jakt og færre sosiale aktiviteter

Gjennom å følge delfinene i over 40 dager fant forskerne ut hvor mye turistbåtene faktisk påvirket delfinene.

Når turistbåtene var i nærheten, falt den tiden delfinene brukte på å hvile seg fra 38 prosent til 10 prosent. Mengden av tid de brukte på å skaffe seg mat og sosialisering falt fra henholdsvis 19 og 10 prosent til bare 10 og 4 prosent.

Samtidig økte delfinene tiden de var i bevegelse fra 33 prosent til 77 prosent, slik at det ble den klart dominerende aktiviteten når båtene er i nærheten.

– Alt i alt brukte delfinene mer energi enn de fikk, fordi det ikke ble nok mat og hvile, men mer svømming rundt, sier Berggren.

Han påpeker at det ikke bare er delfinene det vil gå utover i fremtiden.

– Situasjonen i Zanzibar er uholdbar. Lokalbefolkningen er avhengig av turisme og dermed også av delfinene, men med mindre dette blir regulert, vil delfinene forsvinne, sier han.

Dansk forsker: Alltid en balansegang

Den danske zoologen Carl Kinze fra Dansk Havpattedyrforening mener at resultatene fra undersøkelsen ikke er overraskende. Han påpeker at det alltid er en balansegang med å interagere med delfiner på denne måten.

– Overutnyttelse fører til en situasjon som ikke er bærekraftig, og for mange skip og turister har helt sikkert en negativ effekt. På den andre siden, hvis man ikke overdriver, vil det etter hvert skje en tilvenning hos delfinene, sier Kinze, som imidlertid ønsker flere undersøkelser før man konkluderer noe endelig på Zanzibar.

– Problemet med disse resultatene er at det er vanskelig å sette dem i sammenheng. Man må gjenta forsøket løpende for å ha et sammenligningsgrunnlag, slik at man kan se på utviklingen over tid. Man kan ikke med en enkelt undersøkelse si om det er i ferd med å forverre seg, sier Kinze.

Dolphin watching, eller «delfinkikking», ble introdusert på sørkysten av Zanzibars i 1992. I dag er det en av de få stedene i verden hvor turismen fullstendig har erstattet den tradisjonelle delfinjakten.

Studien er nylig offentliggjort i tidsskriftet Endangered Species Research.

Referanse:

Christiansen, Lusseau, Stensland, Berggren: Effects on tourist boats on the behaviour of Indo-Pacific bottlenose dolphins off the south coast of Zanzibar, Endangered Species Research, doi: 10.3354/esr00265

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Powered by Labrador CMS