Dyphavets merkelige skapninger
Erich Hoyt har skrevet en bok om jordas minst kjente område; dyphavene. "Creatures in the Deep" har fått priser og skryt fra mange hold. Velfortjent, mener vi!
“Creatures in the Deep” er en dekkende boktittel. Bildene er fantastiske - og vi skjønner etterhvert hvor skaperne av Alien-monsteret hentet sin inspirasjon.
Men boka er ikke bare spektakulære bilder: Den beskriver historien om dyphavsforskning, den forteller hva slags skapninger som lever i de forskjellige dyplagene og gir masse og til dels ny kunnskap om disse artenes biologi.
Aristoteles, den første dyphavsforsker
Hoyt har en flott evne til å formidle både egen og andres inntrykk og til å koble dette med tidligere tiders historie. Han siterer Aristotles, som han nevner som den første dypvannsforskeren. Han identifiserte så mange som 180 arter i Egeerhavet.
Aristotles underviste i sin tur Alexander den store, og gjorde at også han ble havforsker - når han ikke fartet rundt for å erobre landjorden. Alexander fikk blant annet laget en omvendt klokke fyllt med luft, slik at man kunne senke den ned og observere dyrelivet fra den.
Hoyt dekker også de moderne oppdagerne. Alle de engelskspråklige er som vanlig representert, men her finnes også stoff om vår egen Michael Sars.
Monstre og uhyrer
Hval og sel blir kalt cetaceans på engelsk, et ord som stammer fra det greske ordet ketos, og en av betydningene til dette ordet er sjøuhyre. Hoyt kan også fortelle at ordet monster kommer fra det gamle engelsk-franske ordet monstre, som igjen stammer fra det latinske monstrum som stammer fra ordet monere, som betyr å advare.
Boka er fullt av monstre, selv om biskop Pontopidans sjøuhyrer mangler. Her er ikke bare mange små og noen store monstre, men også forklaringen på hvorfor disse artene har oppstått og hvorfor de ser ut som de gjør. Hoyt kan blant annet røpe at enkelte manetmonstre er lengre enn de største blåhvaler og at det er funnet maneter på opptil ett tonn!
Kjempeblekksprut
Økologen Hoyt har også lagt vekt på å fortelle om næringskjedene i havet og på havstrømmer og havets sirkulasjon, men her har han nok ikke har sin sterkeste side.
Best er han på arter, kjente og ukjente. Men for dem som venter på mer om de gigantiske tiarmede blekksprutene som utkjemper sine kamper med spermhvaler på tusen meters dyp, er det lite nytt. Fortsatt har ingen sett et eneste levende individ, kun noen få døde eksemplar, skylt opp på land.
Flere mennesker på månen enn i dyphavet
Når en flyr fra et kontinent til et annet flyr man ofte i rundt 10 000 meters høyde. Når man krysser over verdenshavene bør man tenke på at de største dyp er enda dypere enn den høyden man flyr på (Noen steder er havet så dypt at selv et nedsenket Mount Everst ville hatt 4 kilometer med vann over toppen!). Bortsett fra i et par tilfeller har ingen mennesker vært nede på disse dypene og Hoyt har et godt poeng i at det har vært flere mennesker på månen enn i de største havdypene.
Det sier seg selv at livsmiljøet og trykket er stort når man har 11 033 meter med vann over hodet. Kanskje ikke så rart da, at artene der nede ser rare ut? Fortsatt finner man mange nye arter hver gang man oppsøker de store dyp og det gjennstår mye forskning. Artene her har ingen grunn til å frykte drivhuseffekt eller istider, her er miljøet så og si konstant og uforanderlig.
Alien
“Creatures of the Deep” er en meget flott illustrert bok. Mange av fotografiene her er aldri publisert tidligere, og enkelte av disse har nærmest portrettkvalitet. Særlig fotoet av en slangefisk er fascinerende - som et portrett av Alien-monsteret vi kjenner fra filmlerretet. Vi synes synd på den lille perlemorfisken den jakter på.
Det ligger mye og hardt arbeid bak en bok som dette. Erich Hoyt, som tidligere har utgitt en rekke bøker, fortalte meg at han hadde aldri tidligere har møtt så store problemer med å få frem informasjon fra forskere.
Men han ga ikke opp og fant frem til de som både kunne og ville fortelle. Dette gjorde “Creatures of the Deep” til en bok som vil hjelpe oss til å se hvor fantastiske dyphavene virkelig er. Dette er en bok for den som elsker havet og som gjerne ønsker å vite litt mer om hva som finnes dypt, dypt der nede.
Creatures in the deep av Erich Hoyt Firefly, 2001 160 sider Isbn: 1-55209-340-9