I en tid preget av pandemi og krig har statsminister Sanna Marins Finland nok en gang holdt stand som nummer en på listen over verdens lykkeligste land. Her smiler hun før et EU-toppmøte i 2020.

Finland er verdens lykkeligste land, også gjennom pandemien

Tross pandemi og krig blir World Happiness Report publisert.

Vi har nå fått høre om hvilket land som er verdens lykkeligste i ti år.

I 2011 vedtok FN en resolusjon som inviterte til å undersøke lykke og velvære som mål på sosial og økonomisk vekst.

Verdens lykkeligste land

1. Finland (7.821)

2. Danmark (7.636)

3. Island (7.557)

4. Sveits (7.512)

5. Nederland (7.415)

6. Luxemburg (7.404)

7. Sverige (7.384)

8. Norge (7.365)

9. Israel (7.364)

10. New Zealand (7.200)

Kilde: World Happiness Report.

Siden da har forskere fra en rekke universiteter rundt i verden publisert en årlig rapport om folks oppfatning av egen lykke og velvære.

Og det er herfra vi har listene med verdens lykkeligste land, som for femte året på rad toppes av Finland.

Norge innenfor topp 10 - Afghanistan på bunnen

Årets rapport tar utgangspunkt i tall fra 2019 til 2021.

Tallene er basert på svar gjort på et spørsmål hvor man skal rangere hvor fornøyd man er med livet sitt på en skala fra 0 til 10.

I denne perioden er Norge den 8. lykkeligste nasjonen i verden.

Nordeuropeiske nasjoner dominerer på toppen av lista. To av tre Benelux land og de nordiske landene utgjør topp ti sammen med Israel og New Zealand.

Bulgaria, Romania og Serbia hadde størst lykkevekst dette året, mens Libanon, Venezuela og Afghanistan hadde størst nedgang, ifølge the Guardian.

På bunnen av listen finner vi nettopp Afghanistan og Libanon. Mens Afghanistan har vært herjet av 20 år med krig og nå regjeres av Taliban, har Libanon gått fra krise til krise de siste årene.

– 2020 har vært et helt forferdelig år for Libanon, med finanskrise og politisk krise på grunn av inkompetente og umoralske politikere som ikke eier skam, forteller Tine Gade, seniorforsker ved NUPI, til Vårt Land.

Økende velvilje

Rapporten kan fortelle oss at pandemien trolig hadde en relativt lik påvirkning på hele verden.

– En stor overraskelse var at vi globalt, på en ukoordinert måte, kunne se veldig store økninger i alle de tre formene for velvilje som blir spurt om i Gallup World Poll, sa John Helliwell, økonomiprofessor i Vancouver og en av redaktørene bak World Happiness Report, til CNN.

De tre formene for velvilje Gallup har spurt om var veldedighet, det å hjelpe fremmede og frivillighet, som alle har gått oppover, ifølge CNN.

Spesielt det å hjelpe fremmede hadde gått opp betydelig i 2021 i forhold til både 2020 og 2019, ifølge Helliwell.

Hvorfor er vi lykkelige?

Forskerne bak rangeringen har vurdert seks faktorer de mener kan være med å forklare hvorfor noen befolkninger har det bedre enn andre.

Et lands ressurser og rikdom er med på å forklare saken, så brutto-nasjonalprodukt er med på å forklare hvor lykkelige folk er, mener forskerne.

I tillegg mener de at god sosial støtte i samfunnet, sunne forventete leveår, frihet til å ta livsvalg, samfunnets sjenerøsitet og oppfatningen av korrupsjon i staten er også blant faktorene som forskerne mener kan forklare hvorfor noen er mer lykkelige enn andre.

Du kan se hvordan alle landene de har målt blir delt opp i disse seks kategoriene her på World Happiness Report sin hjemmeside.

Referanse:

John F. Helliwell m.fl., Happiness, benevolence, and trust during COVID-19 and beyond, World Happiness Report, 2022

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS