Annonse
USA finansminister Janet Yellen la mandag fram et forslag om felles selskapsskatt i verden. Både Norge og USA har de siste årene kastet seg på i et «kappløp mot bunnen» og redusert selskapsskatten for bedrifter mye.

USA vil ha global selskapsskatt. Er det mulig?

Joe Biden og finansministeren hans vil ha slutt på det globale kappløpet om å ha den laveste skatten for selskaper. Skatteforsker ved NHH tror det blir vanskelig, men ikke umulig.

Publisert

– Teoretisk er dette en veldig god idé, sier Maximilian Todtenhaupt til forskning.no.

– USA er et land med mye makt i denne sammenhengen. Derfor er det virkelig interessant at det er USA som nå foreslår dette.

Fra 28 til 22 prosent i Norge

For ikke veldig lenge siden var det vanlig at selskaper i en rekke land betalte rundt 35 prosent skatt.

I Norge er selskapsskatten bare i løpet av noen få år blitt redusert fra 28 prosent til 22 prosent. Tilsvarende har mange andre land gjort.

Nå drives konkurransen om lavest mulig skatt framover av multinasjonale storselskaper som på finurlige måter klarer å flytte overskuddet sitt fra land til land, avhengig av hvor de må betale minst skatt.

Todtenhaupt forteller at det nå er mer enn tre tiår siden dette race to bottom startet. USAs skattereformer under president Ronald Reagen i 1986 og 1988, hvor selskapskatten ble kuttet med mer enn 10 prosentpoeng, var en viktig faktor i utviklingen.

– Både Norge og mange andre land har fulgt etter.

Amazon-gründer Jeff Bezos er verdens rikeste mann. I koronaåret 2020 økte antallet dollar-milliardærer i verden med 660 personer til i alt 2755 personer, ifølge økonomitidsskriftet Forbes. Den samlede formuen til disse personene økte fra 8 000 milliarder dollar (2019) til utrolige 13 100 milliarder dollar (2020). «The very, very rich got very, very richer,» konstaterer den ansvarlige for tallene hos Forbes. Jeff Bezos sa i en Twitter-melding onsdag at han støtter Bidens forslag om økt selskapsskatt.

Kappløpet mot bunnen

Da president Reagan satte i gang kuttene var selskapsskatten i USA på over 50 prosent. Under Donald Trump er skatten blitt redusert videre nedover fra 35 prosent til 21 prosent.

Nå foreslår altså USAs president Joe Biden å øke selskapsskatten igjen til 28 prosent.

Den globale minimumsskatten for multinasjonale selskaper i hele den industrialiserte verden, foreslår han og finansminister Janet Yellen at bør være på 21 prosent. Altså omtrent der selskapsskatten nå ligger i Norge.

Figuren viser hvordan en rekke land hadde lavere selskapsskatt i 2018 enn i år 2000. Nå i 2021 har flere land fått enda lavere skatt. I Norge er den nå på 22 prosent. Irland har lenge ledet kappløpet og tjent mye på det i form av inntekter fra multinasjonale selskaper som selv ordner det slik at de blir skattlagt hos irene.

Bedre veier og nye ladestasjoner

De økte skatteinntektene vil USAs president bruke til å finansiere en omfattende utbedring av landets nedslitte infrastruktur – veier, broer og jernbaner.

Han vil også bruke penger på mer bredbånd, bedre mobildekning, utbedrede vannrør og ladestasjoner til elbiler.

Sist men ikke minst vil Biden satse langt mer på forskning og grønn energi.

Forslaget om lik minimumsskatt på 21 prosent i alle industriland var det USAs finansminister Janet Yellen som la fram i en tale i Chicago nå på mandag. Slik vil hun og Biden tvinge multinasjonale gigantselskaper som Amazon og Apple til ikke å kunne spekulere i å flytte profitten sin fra land til land, på jakt etter lavest mulig skatt. Den internasjonale samarbeidsorganisasjonen OECD har foreslått det samme.

Pengene ønsker Yellen og Biden også skal gå til å drive fattigdomsbekjempelse både i USA og andre land.

Norge har hatt klart lavere skatt enn USA

– Norge har hatt en vesentlig lavere selskapsskatt enn USA. Fortsatt er den norske selskapsskatten relativt lav om vi sammenligner med flere andre land i Europa og i verden ellers, sier Todtenhaupt.

Maximilian Todtenhaupt er skatteforsker ved Handelshøyskolen NHH i Bergen.

– Bestemmer mange andre land seg for å følge forslaget fra USA, så vil det helt sikkert legge et sterkere press på land som har ledet an i konkurransen om å ha lavest mulig selskapsskatt.

– Men enkelt blir det ikke, advarer forskeren ved Handelshøyskolen NHH i Bergen.

Er det mulig å presse Irland?

Mindre land – som blant annet Irland – har klart å lokke til seg mange store selskaper og pengene deres, gjennom å lede an i skattekappløpet mot bunnen.

Skal Irland gå med i et samarbeid om like høye minimumsskatter for selskaper i alle industrialiserte land, vil irene trolig kreve kompensasjon av EU. Men Todtenhaupt sier han vanskelig kan se for seg at andre EU-land vil gå med på å gi irene dette.

– Umulig er det likevel ikke.

– For når det er USA som foreslår dette, så vil det skape en egen dynamikk. USA har tidligere gått i spissen for å stanse skatteflyktninger gjennom å legge mye presse på et land som Sveits. Det lyktes amerikanerne med.

Powered by Labrador CMS