Fisk er en viktig proteinkilde for om lag halvparten av alle mennesker i verden. Men fisken er en begrenset ressurs som må forvaltes bærekraftig. Nå kan du være med og overvåke verdens fiskefartøyer. (Illustrasjonsfoto: Alessandro De Maddalena / Shutterstock / NTB scanpix)
Du kan passe på verdens fiskebåter
Flere hundre tusen fiskefartøy skummer verdenshavene på jakt etter fisk. Forskere har samarbeidet med Google og ideelle organisasjoner om å lage et globalt kart som i sanntid overvåker alle fartøyene. Alle har tilgang til kartet.
Du kan følge med på ett enkelt fiskefartøy sin aktivitet time for time.
Ved hjelp av kartet kan du passe på at fartøyet holder seg utenfor vernede området og andre lands fiskerisoner.
Hensikten med Global Fishing Watch er å gjøre det globale fisket mer transparent. Om alle kan følge med på alt, kan vi i fellesskap ta vare på verdens begrensede fiskeressurser.
– Ingen oversikt til nå
– Jeg tror de fleste vil bli overrasket over å høre at vi fram til nylig i realiteten ikke har visst noe om hvor det fiskes i store deler av verdenshavene, sier Christopher Costello, professor ved University of Southern California, i en pressemelding.
– Denne nye sanntidsovervåkingen av verdens fiskefartøyer vil kunne hjelpe oss å bli bedre til å forvalte verdens hav. Det er bra for fisken, for økosystemer og for fiskere.
Bak Global Fishing Watch står omfattende bruk av det som kalles big data og samarbeid med giganten Google. I tillegg brukes det globale satellittbaserte fartøygjenkjenningssystemet AIS.
Hvordan Global Fishing Watch kan brukes i forskning er nå blitt beskrevet i en artikkel i forskningstidsskriftet Science.
Her forteller forskere hvordan de ved hjelp av 22 milliarder observasjoner av fartøyposisjoner ble i stand til å følge med på aktiviteten til 70 000 fiskefartøyer.
Forskere kunne slå fast hvor store fartøyer som drev med hva slags fiske og nøyaktig hvor de gjorde det.
Forskerne kunne blant annet se at de fleste fiskefartøyer i verden driver fiske innenfor sitt eget lands økonomiske soner. Dette forteller oss noe om at regulering av fiske fungerer en god del steder. Global Fishing Watch gjør det også enklere for myndigheter i en rekke land å overvåke hva som skjer i deres egne fiskerifarvann.
Studien viste dessuten at bare fem land – Kina, Spania, Taiwan, Japan og Sør-Korea – står for 85 prosent av alt fiske i internasjonalt farvann.
Nok en mulighet som har åpnet seg gjennom Global Fishing Watch, er å følge med på om et fiskefartøy skrur av AIS og blir til et spøkelsesskip som driver med tyvfiske.
Kultur viktigere enn fiskevandring
Forskerne kunne basert de store mengdene med data, også slå fast at kultur og politikk er viktigst for når det blir fisket i verden. Viktigere enn når fiskestimer naturlig flytter seg fra et sted til et annet, slik skreien gjør utenfor Norge.
Kinas fiskeflåte, verdens største, tok det for eksempel veldig rolig under feiringen av det kinesiske nyttåret.
Annonse
Ikke alle fiskefartøyer i verden er ennå integrert i kartet hos Global Fishing Watch. Men nylig ble 5000 fartøyer fra Indonesias skipsregister føyd til. Flere land vil ventelige følge etter. Målet er å få et register der hele 300 000 store og små fiskefartøyer er på plass og følges kontinuerlig.
Gjennom å gjøre Global Fishing Watch åpent tilgjengelig for alle – myndigheter, organisasjoner, forskere og privatpersoner — håper initiativtagerne å sette myndigheter i stand til å treffe velinformerte beslutninger og privatpersoner i stand til å delta i arbeidet med å passe på verdenshavene
Slik kan vi sammen bli flinkere til å ta vare på den fantastiske naturressursen fisk.
Referanse:
David A. Kroodsma m.fl: «Tracking the global footprint of fisheries», Science, 2018, Sammendrag