En spørreundersøkelse i ti land viser at folk flest aksepterer Charles Darwins evolusjonsteori. Russere, amerikanere og egyptere er blant de mest skeptiske.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Spørreundersøkelsen ble gjort av selskapet Ipsos MORI på oppdrag fra kulturorganisasjonen British Council.
Over ti tusen voksne tok del i undersøkelsen som er del av British Councils Darwin Now-prosjekt som markerer at det i år er 150 år siden Darwins hovedverk Artenes Opprinnelse ble gitt ut første gang.
De aller fleste av de spurte har hørt om Charles Darwin og vet litt om teorien hans. Ikke overraskende var tallet høyest i Darwins hjemland Storbritannia hvor 71 prosent hadde hørt om både mannen og teorien hans.
I Egypt svarte 62 prosent at de aldri hadde hørt om verken Darwin eller evolusjonsteorien. I Sør-Afrika var tallet 73 prosent. I alt svarte over 70 prosent av de spurte i de ti landene at de hadde hørt om den britiske naturforskeren.
De aller fleste av de spurte var enige i at det går an å tro på en gud og samtidig mene at livet på jorda, inkludert oss mennesker, utviklet seg over tid ved naturlig utvalg. Inderne var mest enige (85 prosent), mens i Kina var bare 39 prosent enige i dette utsagnet.
Skeptiske amerikanere og russere
I seks av de ti landene svarte over halvparten av de som hadde hørt om Darwin og teorien hans at det finnes nok vitenskaplig beviser for å støtte evolusjonsteorien.
Under halvparten av de som hadde hørt om Darwin i Sør-Afrika, Russland, USA og Egypt syntes det fantes nok beviser.
Undersøkelsen viser også at folk i USA, Sør-Afrika og India har størst sjanse for å tro at livet på jorda ble skapt av en gud og at det alltid har eksistert i sin nåværende form.
Halvparten av de spurte egypterne trodde at livet på jorda utviklet seg over tid men at utviklingen ble styrt av en gud.
- Bred enighet
- Den internasjonale Darwin-undersøkelsen kommer med noen veldig interessante resultater, særlig fordi den har med data fra land som vi ikke har sett på før, sier lederen av Darwin Now-prosjektet, professor Fern Elsdon-Baker, i en pressemelding.
- Det mest oppmuntrende aspektet ved undersøkelsen er at selv om det finnes mange ulike syn på Darwins evolusjonsteori, så ser det ut til å være bred enighet rundt det at vitenskap og religion ikke trenger å være i konflikt.