Annonse

Kom livet fra rommet?

En britisk forsker tror i hvert fall ingrediensene kan ha haglet ned hit fra himmelen.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dr. Terence Kee fra University of Leeds er interessert i fosfor. Spesielt en type som bare finnes naturlig ute i verdensrommet. Han tror nemlig den kan ha fulgt meteoritter ned til kloden, og så blitt en viktig ingrediens i det aller første livet her nede.

Fosfortrøbbel

Fosfor finnes i alle levende celler, men den vanligste formen - fosfat - lar seg ikke løse opp i vann. Derfor tviler noen forskere på at den kan ha vært med på å stable det første livet på beina. De holder i stedet en knapp på fosfonater. Disse fosforholdige forbindelsene kan nemlig løses i vann, og er i tillegg mer reaktive.

Problemet med fosfonatene er bare at de ikke finnes naturlig på jorda, men derimot må lages av levende organismer. Og hvordan kan fosfonater brukes til å blåse liv i det første levende vesenet, hvis stoffet først måtte lages av skapninger som allerede er i live?

Der utenifra

Det kom fra rommet, tror Kee. I 1992 ble det nemlig funnet fosfonater i en meteor som hadde havarert her på jorda. Alt tyder på at stoffene var dannet et sted i tomrommet mellom stjernene.

- Jeg har alltid vært interessert i fosfonater, sier Kee i ei pressemelding. Men før jeg leste om arbeidet med Murchison-meteoritten hadde jeg aldri tenkt på at de kunne spille en avgjørende rolle i livets opprinnelse.

Nå skal Kee og kollegaene ved University of Leeds prøve å lage fosfonater på samme måte som de tror stoffet dannes i universet.

I PHOSMETIC-prosjektet skal forskerne zappe fosforforbindelser med kosmisk stråling etter alle rommets regler, for å se om det virkelig finnes noen sammenheng mellom fosforet som suser mellom stjernene, og det som faller ned med meteorittene.

Og hvem vet. En gang i framtida får vi kanskje et slags svar på om vi virkelig oppstod av romrusk.

Lenke:

University of Leeds: Clues to our birth may be written in space

Powered by Labrador CMS