Europeiske og asiatiske språk stammer fra superfamilie

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere hevder å ha sprengt grensene innen språkforskning og funnet nytt urspråk.

Det er kjent at norsk, svensk, engelsk og farsi alle tilhører den indoeuropeiske språkfamilien som igjen er trodd å stamme fra den urindoeuropeiske. Finsk og ungarsk på sin side stammer fra den ururalske språkstammen.

Men kan de fleste urspråkene på det Euroasiatiske kontinentet, og tilogmed over Beringstredet til Alaska, være en del av en superfamilie som stammer fra en enda eldre språkfamilie; ureuroasiatisk?

Lingvistene leter etter såkalte kognater for å finne felles språklige opphav. Kognater er ord med samme betydning og lyd fra forskjellige språk. For eksempel broder som på engelsk er brother og på sanskrit brathar.

Men språket vårt forandrer seg over tid. Og ettersom man beveger seg bakover i tid, samler disse forandringene seg opp og fører til at det blir fryktelig vanskelig for lingvister å finne felles språklige røtter. Man har derfor regnet 8 000 år som grensen for hvor langt tilbake man kan spore språkene.

Ved å bruke hyppig brukte ord, som forskerne tror forandrer seg mindre over tid, har nå et forskerteam fra England og New Zealand klart å dra 15 000 år tilbake i tid. Der fant de resultater som tyder på en Euroasiatisk superfamilie hvis røtter kan spores tilbake til slutten av istiden. (forskning.no/SPØ)

Powered by Labrador CMS