Gravid med klonet foster

En kvinne hevdes å være gravid med et klonet foster. Dersom dette er riktig vil verdens første klonede menneske kunne fødes om syv måneder. Men det er stor fare for at barnet vil ha store skavanker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er den omstridte italienske legen Severino Antinori som hevder at en av kvinnene i hans fertilitetsprogram er gravid i åttende uke med et klonet foster. Antinori vil ikke oppgi nasjonaliteten til kvinnen, skriver New Scientists nettutgave.

Store defekter

- Bare rundt én prosent av klonede dyrefostre overlever til termin og mange blir født med store misdannelser, sier seniorrådgiver Grethe Foss i Bioteknologinemnda.

- Selv om det fødes et tilsynelatende frisk barn vet man ikke konsekvensene for barnet på sikt. Kloning av dyr har vist at reguleringen av genene kan være defekt. Hva som skjer med genene i en voksen celle når de skal starte på nytt vet vi ikke. Det er ikke sikkert at reguleringen av genene settes tilbake til utgangspunktet. Dette finner man ikke ut før barnet vokser opp, sier Foss.

Antinori hevder at han har screenet de befruktede eggene for å redusere sjansen for avvik, men i slike screeninger ser man bare store forandringer i kromosomene eller i antall kromosomer. Defekter i enkelte gener vil ikke oppdages.

Etiske problemstillinger

Ekspertene mener klonene vil få korte og triste liv og at det trengs internasjonale lover som forbyr reproduktiv kloning. I Norge og mange andre land er det allerede forbudt ved lov.

Powered by Labrador CMS