Mikrogrønn kål (til venstre) og blader fra vanlig, moden grønnkål (til høyre) har ulikt næringsinnhold, men begge kan hindre at mus legger på seg.(Foto: Thomas Wang/ USDA)
Derfor kan unge grønnsaker være bedre for vekt og tarm
Forskning på mus viser at unge varianter av blant annet grønnkål kan være bra både for vekt og tarmflora. Plantene er spiseklare allerede etter et par uker, og kalles mikrogrønt.
De er eldre enn spirer, men yngre enn babygrønnsaker, og de kan
enkelt dyrkes i en liten potte i vinduskarmen.
Tidligere forskning har vist at mikrogrønt inneholder opptil
fire ganger så mye næringsstoffer som modne grønnsaker.
Nå har amerikanske forskere i tillegg sett på den biologiske
effekten de unge plantene har på oss mennesker. De mener å ha funnet ut at både mikrogrønn og
moden kål kan hjelpe med vekttap. Likevel kan mikrogrønt bidra til litt mer variasjon
i bakteriefloraen i tarmen.
Funnene er riktignok basert på eksperimenter på mus. Det er
derfor viktig å forske mer på hva mikrogrønne planter faktisk kan gjøre med oss mennesker, ifølge forskerne.
Er det supermat?
Forskerne ønsket først og fremst å avdekke om disse unge, mikrogrønne plantene er så næringsrike som noen mener at de er.
Er de såkalt supermat? Og hva kan de gjøre med tarmbakterier og generell helse?
Det viser seg at både unge og modne grønnsaker var bra for vekta hos musene. Mus som fikk mat med mye fett, gikk ikke opp i vekt hvis de spiste grønnsaker, enten de var mikrogrønt eller vanlige.
Men det forskerne oppdaget i tillegg, var at næringsinnholdet i de to plantetypene var svært ulikt.
For eksempel hadde den mikrogrønne versjonen av grønnkål fem
ganger så mye glukosinolater. Dette er et komplekst molekyl som er kjent
for å danne stoffer i kroppen som beskytter oss mot blant annet kreft.
De amerikanske forskerne tror at den positive vekteffekten
hos musene skyldes til dels grønnsakenes påvirkning på bakteriefloraen i
tarmen.
Det å spise kål, uavhengig om den er ung eller moden, øker
variasjonen av tarmbakterier. Forskerne mener at mikrogrønnsakene er bedre til dette.
– Dette er viktig, fordi en mer variert tarmbakterieflora generelt kobles til bedre helse, skriver forskerne i en pressemelding.
Funnene ble presentert på høstmøtet til The American Chemical Society i august.
Må spise mye
Forskerne testet først og fremst grønnkål. Andre typer
mikrogrønt kan være unge versjoner av erter, bladbete, reddik, solsikke, mais,
bønner, løk, selleri, hvete og brokkoli.
Annonse
Betyr de nye funnene at vi bør spise mer mikrogrønt?
Det er Harald Carlsen, professor i ernæring ved NMBU, litt usikker på.
– Det har vært kjent i lang tid at innholdet av glukosinolatene er mye høyere enn i voksne planter. Om det er hensiktsmessig å
høste og spise dem, er derimot ikke helt opplagt for meg, sier han.
Årsaken til det, er mengden. Du skal spise mye mikrogrønt
for at det skal være bedre å spise det enn vanlige grønnsaker, ifølge Carlsen.
– Hvis du spiser en halv brokkoli, er det er ganske mye. Totalt
sett kan det hende at du får i deg like mye i et måltid en kålsalat, grønnkål
eller brokkoli. Du må altså spise ganske mye av disse mikrogrønnsakene før det
får noen effekt.
Svært sunne
– Det er det ingen tvil om at næringsinnholdet i mikrogrønt
er vesentlig høyere enn i en moden plante, sier Carlsen.
Det gjelder både en rekke vitaminer, betakaroten, karotenoider
og de nevnte glukosinolatene.
– Når stoffer som glukosinolater kommer inn i kroppen, setter
de i gang nyttige prosesser. Prosesser som reparerer skader i DNA-et vårt og
som beskytter oss mot kreft. De kan også fremme et bedre forsvar mot andre
gifter, sier Carlsen.
Dette med gift er spesielt interessant, ifølge ernæringsprofessoren.
For plantene er glukosinolater et stoff som først og fremst
skal hindre dem i å bli spist. Det er derfor de har den bitre smaken.
– Det er mange som skyr bitre smaker fordi det kan være
ubehagelig. Det er et tegn på gift, sier Carlsen.
Annonse
Beskytter plantene
Det viser seg at de fleste av disse stoffene som har en
mulig helseeffekt hos mennesker, først og fremst har en funksjon i planten.
– Antioksidantene beskytter planten mot sollys, blant annet.
Og de beskytter mot insekter, forteller Carlsen.
Resveratrol er en kraftig antioksidant som
finnes i druer og dermed i rødvin. Den beskytter den søte frukten mot sopp.
Så for mange av disse stoffene – som samlet kalles
fytokjemikalier – er at de har viktige funksjoner i planten, og mange av dem er koblet til å forsvare seg mot stress og angrep fra planteetere.
Planter som kan dyrkes som mikrogrønt:
Agurkurt
Alfalfa
Amaranth
Anis
Bladbete
Bladpersille
Blomkarse
Bokhvete
Brokkoli
Bønner
Dill
Erter
Fennikel
Hvete
Karse
Kjørvel
Kløver
Koriander
Kål
Lin
Linser
Løk
Mais
Mizuna
Persille
Purre
Reddik
Rødbete
Selleri
Sennep
Solsikke
Shiso
Syre
Effekten kan skyldes fiber
Mikrogrønt inneholder altså vesentlig mer av alle disse
næringsstoffene enn vanlige grønnsaker.
Likevel mener Carlsen vi ikke kan trekke for mange slutninger fra den amerikanske musestudien.
Det er vanskelig å se de helt store forskjellene på hva vanlige grønnsaker og mikrogrønt gjør med kroppen.
– Forskerne fant ingen forskjell mellom unge planter og
modne planter når det gjaldt vektoppgang, sier han.
Her var begge versjonene av grønnsakene like gode.
– Når det gjaldt variasjon i tarmfloraen, så de en liten
endring i diversitet og forskjeller mellom individene som følge av dietten de
fikk, sier Carlsen.
Annonse
Denne variasjonen var bittelitt større hos musene som spiste
mikrogrønn kål sammenlignet med de som spiste den modne kålen.
Men forskjellen var ikke særlig stor.
Carlsen mener effekten på vekten like gjerne kan skyldes
mengden fiber musene fikk. I både ung og moden kål, er det nemlig mye fiber som
har en positiv påvirkning på vekt.
– I begge tilfeller har de fått et stort tilfang av fiber,
selv om forskerne ikke nevner dette i stor grad, sier Carlsen.
Ingen folkehelserevolusjon
Ernæringsprofessoren tror ikke mikrogrønt vil føre til en
folkehelserevolusjon.
– Men det å dyrke mer hjemme, er alltid positivt, sier han.
Det betyr at folk spiser mer planter, som gir gode tilskudd
av vitaminer, mineraler og fiber.
– Spis en variasjon av mat, ikke for mye og ikke for lite, og spis mest planter, er en god oppsummering av kostholdsrådene, mener Carlsen.
Kraftigere smak
Det som kanskje kan bety noe, både for folk som dyrker selv
og kokker som bruker den i restaurantene sine, er smaken.
– Jeg tror at mikrogrønt først og fremst er en fin
smakstilsetning. De har en kraftigere smak, og det kan nærmest brukes som et krydder,
sier Carlsen.
Dette skjer allerede i norske restauranter, ifølge en
artikkel i Norsk
Bransjemagasin tidligere i år.