OSLO  20150409.
Forkjlelse, pollen, nys, allergi hoste. Mann nyser.
illustrasjon
Foto: Cornelius Poppe / NTB
NB! Modellklarert
OSLO 20150409. Forkjlelse, pollen, nys, allergi hoste. Mann nyser. illustrasjon Foto: Cornelius Poppe / NTB NB! Modellklarert

Forskere: D-vitamin kan hjelpe mot korona

D-vitamin beskytter mot luftveisinfeksjoner, og kan også hjelpe mot covid-19, konstaterer forskere som har sammenlignet flere studier på området.

Metastudien er den hittil største sammenstillingen av studier av luftveisinfeksjoner og D-vitamin, melder svenske TV 4. Forskerne har gått gjennom 43 studier med til sammen 49.000 deltakere, i tillegg til å gjøre egne undersøkelser.

– Alt i alt ser vi en beskyttelseseffekt på rundt 10 prosent, men ser man på visse undergrupper, er beskyttelsen så stor som 40 prosent, sier lege og forsker Peter Bergman ved Karolinska Institutet til TV 4.

Det er ikke blitt studert om D-vitamin beskytter mot covid-19 spesifikt. Tidligere har forskere påpekt at det ser ut til å være mer D-vitaminmangel blant dem som har dødd av covid-19, enn i befolkningen ellers.

Overvektige, eldre, personer med mørk hud, gravide og personer som er mye innendørs, har større risiko for å få D-vitaminmangel, og bør sørge for å få i seg vitaminet, mener Bergman.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS