Disse panelene består av solceller øverst, spesiell gelé i midten og en vanntank nederst. En slags teknologisk troika.
Disse panelene består av solceller øverst, spesiell gelé i midten og en vanntank nederst. En slags teknologisk troika.

Disse panelene henter drikkevann ut fra varm ørkenluft

En spesiell gelé trekker til seg det lille som finnes av fuktighet. Varmen fra panelene gjør fuktigheten om til kondens.

Det er varmt og tørt i den saudiarabiske ørkenen.

Derfor kommer det kanskje som en overraskelse at forskere har laget et solcellepanel som ikke bare gjør solstråler om til elektrisitet, men også samler opp vann der.

Hvert fjerde menneske på jorda har ikke tilgang på rent vann, ifølge tall fra FN.

Og det forskes på løsninger. Et forskerteam fra King Abdullah University of Science and Technology i Saudi-Arabia har fått spinat til å gro uten i ørkenen uten å bruke annet vann enn det som fantes i lufta.

De har publisert en studie i tidsskriftet Cell Reports Physical Science. Tidsskriftet omtaler studien i en pressemelding.

En teknologisk troika

Før vannspinatfrøene kunne begynne å spire, måtte forskerne få tak i vann.

Systemet deres består i hovedsak av tre elementer. På toppen ligger et solcellepanel som gjør om sollys til elektrisitet. Under ligger et lag med hydrogel. Det er laget av stoffer som effektivt suger til seg vanndamp fra lufta.

Nederst var det plassert en metallbeholder der vanndampen skulle kondensere og bli til vann. Hvert panel var på størrelse med en skolepult.

Til vannspinaten brukte de en spesiell boks laget for plantedyrking.

Fra damp til dråper

Når hydrogelen blir varmet opp, gir den fra seg vannet den har samlet opp i form av damp. Og her kommer elektrisiteten fra solcellepanelene inn. Den blir brukt til å varme opp hydrogelen.

Vanndampen fra hydrogelen samler seg i metallboksen og kondenserer. Slik blir vanndampen til flytende vann.

Solcellepaneler som får vann ut av lufta er ikke en helt ny oppfinnelse. Men de har noen utfordringer.

Selv om spinaten grodde godt, var den totale vannmengden i løpet av de to ukene altfor liten til at løsningen kunne fungert som eneste drikkevannskilde for en person. Mindre enn tre og en halv liter vann var resultatet per panel etter en måned.

Vannspinaten fikk tilpasset miljø i en planteboks.
Vannspinaten fikk tilpasset miljø i en planteboks.

En utfordring å finne materialer som er effektive nok

I en artikkel publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Reviews in Environmental Science and Bio/Technology i 2020 skrev forskere om å hente vann fra lufta.

De omtalte innsamling av vann gjennom et absorberende materiale som den mest lovende metoden blant alternativene som finnes.

Det er imidlertid ikke mange slike løsninger på markedet foreløpig. Det mente de kunne være på grunn av lite forskning på feltet.

Forskerne bak en annen studie publisert i Nano Energy i 2020 trekker frem at det er en flaskehals å finne effektive, absorberende materialer.

Referanse:

Li, Renyuan., Wu, Mengchun., Aleid, Sara., Zhang, Chenlin., Wang, Wenbin og Wang, Peng. (2022). An integrated solar-driven system produces electricity with fresh water and crops in arid regions. Cell Reports Physical Science.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS