Haiens store svakhet

Ny studie viser at haier kan være fargeblinde. Det kan redde mennesker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Spektrofotometri

Metode for kjemisk analyse, basert på måling (ved hjelp av et spektrofotometer) av absorpsjon eller svekkelse av monokromatisk, elektromagnetisk stråling som går gjennom en stoffprøve.

Kilde: Medisinsk ordbok, ordnett.no
 

Etter å ha forsket på 17 forskjellige haiarter, konkluderer forskerne ved University of Western Australia med at haier bare har én type fargesensitive celler, også kjent som tappceller.

Menneskeøyne har til sammenligning tre tappcelle-typer slik at vi kan oppfatte blått, grønt og rødt lys.

Hos ti av haitypene fant ikke forskerne noen tappceller i det hele tatt, viser studien.

«Hvis haiens netthinne ikke kan skille mellom forskjellige lysfarger, slik denne studien viser, kan det bety at de er totalt fargeblinde», skriver BBC.co.uk.

Skiller gråtoner

Haiene det er forsket på skal være i stand til å skille mellom forskjellige gråtoner, men kan sannsynligvis ikke se forskjellige farger, bekrefter forskerne, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Foto: Colourbox.com

– Studien viser at kontrasten til bakgrunnen - i stedet for fargen i seg selv - kan være viktigere for haiens oppdagelse av objekter, forklarer en av forskerne, biolog Nathan Scott Hart.

Kan redde menneskeliv

Biologen mener avsløringen av haiens svakhet kan redde menneskeliv.

– Dette kan hjelpe oss til å designe svømme- og surfedrakter som gir en lavere visuell kontrast hos haiene. Det vil dermed kunne gjøre svømmerne og surferne mindre «attraktive» for haiene, sier Hart.

Nattsyn

Hos mennesker er netthinnen tettpakket med lyssensitive stav- og tappceller.

Stavcellene, som fungerer i mye lavere lys enn tappcellene, er ifølge studien den vanligste celletypen hos alle haiene. Disse cellene er ekstremt sensitive til lys og gir haien godt nattsyn, men kan ikke hjelpe den med å skille farger fra hverandre.

Å bare ha én type tappcelle er svært uvanlig på land, men kan være en «allmenn strategi» under vann. Tidligere er det påvist at både hvaler, delfiner og seler kun har én enkelt grønn-sensitiv tappcelle-type.

Helhodefisker og rokker, som er nært relarterte slektninger av haien, er imidlertid kjent for å ha potensiale for fargesyn, skriver forskerne.

Studien, som er gjort med en såkalt mikro-spektrofotometri-teknikk, er publisert på engelsk i det tyske tidsskriftet Naturwissenschaften.
 

Powered by Labrador CMS