Alkohol påvirker evnen til å kommunisere. Det gjelder også for sebrafinker, som blir dårligere til å lære sangene hvis de drikker alkohol i oppveksten.
HenrikBendixjournalist videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fakta
Det er ikke bare alkohol som kan endre fuglesang.
Støy fra byen kan få fuglene til å endre på frekvensen eller lengden av sangene, slik at de lettere overdøver bråket.
Svarttroster i byen synger for eksempel oftere og med en lysere tone enn artsfrender i skogen.
Det er lett å slurve med versene når man har fått litt alkohol innabords.
Slik er det også for sebrafinker – når de har drukket, synger de mer usammenhengende og ikke like pent som vanlig. Det viser eksperimenter fra Oregon Health and Science University i USA.
Forskerne helte seks prosent alkohol i finkenes drikkevann. Fuglene fikk lov til å drikke så mye de ville, og endte opp med en promille på mellom 0,25 og 0,9.
De beduggede sebrafinkene mistet ikke lysten til å synge – det var mer evnen det skortet på.
Sangen ble analysert med et dataprogram som røpet at fuglesangen ble rotete.
Fugler er som mennesker
Fulle folk synger ofte høyt, men sjelden nydelig. Bare det å snakke klart og tydelig kan være en stor utfordring når man har fått litt for mye å drikke.
Og det er nettopp likheten mellom mennesker og sebrafinker – det å kommunisere ved hjelp av lyder – som har fått forskerne til å interessere seg for den lille fuglen.
Finkene lærer å synge gjennom å lytte til andre fugler og etterligne lydene deres, akkurat slik barn lærer å snakke.
Resultatet kan med andre ord kanskje overføres til mennesker.
Fulle tenåringsfugler
I den andre delen av forsøket ga forskerne sprit til hannfugler som var 40 dager gamle.
De var påvirket av alkohol i de tre månedene hvor de normalt lærer å synge like vakre og komplekse sanger som fedrene sine.
De unge finkene ble fullere enn de voksne – promillen kom helt opp på mellom 1,4 og 2,4.
Det viste seg også at de eksperimenterte mindre med sangen enn de edru artsfrendene sine, og de ble raskt fornøyd med en temmelig enkel sang.
Mindre kreativitet
Postdoktor Christopher Olson fra Oregon Health and Science University har ledet forsøkene. De foreløpige resultatene ble presentert på en neurovitenskapelig konferanse i New Orleans i oktober.
Annonse
Forsøkene pågår fortsatt, men alt tyder på at alkohol går ut over innlæringen.
Forskernes tror at de unge fuglene blir mindre kreative under påvirkning av alkohol fordi hjernens plastisitet skades – det vil si at det dannes færre nye forbindelser mellom de små grå i den unge hjernen.
Nå vil forskerne følge finkene gjennom lenger tid for å finne ut om fuglene er blitt avhengige av alkoholen, og om alkoholskadene er uopprettelige.
Voksne sebrafinker kan normalt ikke skape nye sanger, så kanskje er løpet kjørt for de stakkars dyrene som ble skjenket fulle midt i ungdomstiden.