Ny forskning viser at andelen frosk med testikler som produserer egg er tre ganger så stor i byer og tettbygde strøk som i skogen. Misdannelsen skyldes kjemisk forurensning.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I samarbeid med:
Denne saken er produsert av NRK.
I løpet av de siste tiårene har forskere sett at noe merkelig har hendt med frosker. For i enkelte grupper er det registrert svært mange tilfeller av misdannelser i ulike lemmer, mens andre er tvekjønnet.
Det vil si at de både har maskuline og feminine egenskaper, som at det er egg i testiklene til hannfroskene.
Tidligere har forskere satt misdannelsene i sammenheng med bruken av plantevernmiddelet atrazin.
- Forskningen har vært fokusert på jordbruksområder, men det har altså vært litt misvisende. Vi har ikke visst noe om forekomsten i andre områder, sier Skelly til guardian.co.uk.
Studerte frosker i ulike områder
Skelly studerte frosker i fire forskjellige områder i Connecticut i USA; skog, jordbruksområder, forsteder og byer.
Målet var å finne ut om det var misdannede frosker også i andre områder enn på bygda. Og resultatene var overraskende.
- Vi fant tvekjønnede frosker i jordbruksområdene, men i forsteder og byer var forekomsten tre ganger så høy. Det betyr at konsentrasjonen er størst i tettbygde strøk hvor folk bor og jobber, sier Skelly.
Det betyr at det som skjer med froskene har sammenheng med menneskelig aktivitet, for Skelly fant ikke tvekjønnede frosker i skogen.
- Nesten alle dammene i tettbygde strøk hadde tvkjønnete frosker. Vi kunne finne dem nesten overalt i slike områder, mens de ikke var så konsentrerte andre steder.
P-piller kan påvirke
Skelly mener det viser at plantevernmidler ikke er den eneste faktoren som kan føre til misdannelser.
- Det er ganske velkjent at amfibier og andre dyr kan bli påvirket av hormoner som finnes i naturen, og det er også velkjent at vi tilfører hormoner til miljøet. Vi vet at østrogren kan lede til slike misdannelser som vi ser hos froskene.
Mennesker produserer mange syntetiske stoffer som etterligner østrogen. P-piller er et godt eksempel. Slike stoffer kan bli aktive i naturen etter å ha gått gjennom kroppen.
- Dette er en del av trenden i forhold til syntetiske stoffer som ligner østrogen når de kommer ut i naturen. Og det kryr av slike stoffer i produkter vi omgir oss med, ikke bare p-piller, sier Dolmen til nrk.no.
Annonse
Et av disse stoffene er Bisphenol A, som ofte forkortes til BPA. Dette stoffet er nylig fjernet fra tåteflasker for barn.
Testikler produserer egg
- Hvis frosker blir utsatt for slike stoffer som likner på østrogen ofte nok, kan det føre til at testiklene til en frosk begynner med eggproduksjon, sier Skelly.
Flere andre arter, inkludert mennesker, har noen av de samme biologiske egenskapene som frosker. Det er derfor grunn til å være bekymret over funnene .
- Men frosker er litt mer kompliserte enn mennesker, kjønnet er ikke bestemt av x og y-kromosomer, sier Dolmen.
Han mener likevel syntetiske stoffer som oppfører seg som østrogen burde forbys.
- Særlig små gutter er utsatt for plantevernmidler fra frukt som inneholder slike stoffer. Dette er like alvorlig som kreftfremkallende stoffer.
Selv om det er mange aktører som bruker syntetiske hormoner i sine produkter, og det kan være vanskelig å regulere dette internasjonalt er Dolmen klar på sitt standpunkt.
- Det er sløvt av myndighetene at det er lov å produsere dette.