Annonse

Hunder vil ha fett

Hunder foretrekker en diett der over seksti prosent av energiintaket kommer fra fett. Det er bra for trekkhunder, men ikke for mindre aktive pelskompiser.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Æsj, karbomat igjen. (Foto: Colourbox)

Hvis hunder får velge kjører de en fettrik diett, det viser en ny rapport fra forskere i Australia og New Zealand. Studien er publisert i tidsskriftet Behavioral Ecology.

Hundene i studien tok matvalg som gjorde at hele 63 prosent av energiintakket deres kom fra fett.

Dette gjalt både små og store hunder.

Fettspesialister

- Jeg er ikke overrasket, sier Øystein Ahlstrøm

Han er førsteamanuensis i husdyrnæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

Ahlstrøm sier at hunder er spesialister når det gjelder å utnytte fett som energikilde.

- Ulven er langdistanseløper. Den har veldig høyt oksygenopptak og kan forbruke fett på en mye bedre måte enn mennesker.

I tillegg er fett lettfordøyelig, det gjelder både for hunder og mennesker, samtidig som fettet setter en smak på maten som hundene i denne studien tydeligvis likte.

Alle rasene valgte det samme

Forskerne hadde med fem ulike hunderaser i studien. Det var hunder av både små og store raser, fra papillon og dvergschnauzer, til cocker spaniel, labrador retriever og Sankt bernhardshund.

Alle hundene var voksne, og begge kjønn var med, fordelt på både kastrerte, steriliserte og intakte hunder.

Forskerne ville undersøke hva slags energisammensetning hundene fikk hvis de fikk velge mat selv, og resultatet ble at hundene valgte en diett hvor hele 63 prosent av energien kom fra fett.

Resten var tretti prosent protein, og bare syv prosent karbohydrat.

Resultatene var de samme innen alle hunderasene.

Selv om dette ikke overrasker forskerne, er det klart at et slikt kosthold ikke er bra for dagens hunder, som har et mye roligere liv enn det deres ulvestamfedre hadde. 

Mat for sledehunder

- Til sledehunder gir man gjerne akkurat den sammensetningen som hundene valgte i denne studien. Men for hunder som er mindre aktive enn de ekstremt aktive, gir et slikt kosthold fare for overspising, sier Ahlstrøm.

Han legger til at omtrent halvparten av hundene i norske hjem er overvektige. Ahlstrøm mener imidlertid at overvekten ikke bare skyldes overspising.

Selv om sledehunder og sofahunder vil ha samme mat, burde vi passe på at hunden får løpe ut den energien den putter inn, sier forsker Øystein Ahlstrøm. (Foto: Privat)

- Mat må ses i sammenheng med aktivitet. Aktiviserer du hunden mer kan den også spise mer. 

- Hunden blir apatisk uten aktivitet, og opplever da ikke mer i livet sitt enn å være inne og spise mat, legger han til.

Han slår derfor et slag for å aktivisere både deg selv og hunden din med å gå lengre turer sammen.

Mistet to år av livet

Ahlstrøm forteller om en tidligere studie som viste dystre tall for hunder som overspiser.

I den studien var labradorer delt inn i to grupper. Den ene gruppen spiste normalt, mens den andre gruppen ble servert 25 prosent mer mat enn anbefalt dagsinntak.

Hundene ble fulgt gjennom hele livet, og det viste seg at de som hadde overspist levde to år kortere enn hundene som var på normaldiett.

I tillegg hadde overspiserne plager som reduserte livskvaliteten, som leddproblemer. Disse hundene veide syv-åtte kilo mer enn den andre gruppen.

Tørrfôr er høykarbo

Ahlstrøm er ikke overrasket over at hundene valgte bort karbohydrater i den nye studien. Verken katter eller hunder trenger karbohydrater i kosten sin.

Men likevel er tørrfôr en skikkelig karbobombe.

- Rundt femti prosent av energien i tørrfôr kommer fra karbohydrater, fordi det trengs stivelse for å lage de tørre kulene.

- Det er en billig energikilde for industrien, legger han til.

Ahlstrøm sier at dyrene ikke tar skade av karbohydrater.

- Men hvis man skal tenke seg hva en ulv eller et kattedyr spiser naturlig, er det ikke karbohydrater.

Han synes det fint at man kan se av den nye studien hva hundene selv foretrekker.

Snacks og snop mellom måltidene

Men igjen trekker Ahlstrøm frem trening og aktivitet som botemiddel mot overvekt, og tror ikke lavkarbodiett er løsningen for overvektige Fidoer.

- Jeg tror ikke det skyldes karbohydrater, men heller det at hundene overtar vår livsstil.

- En hund har en enorm løpskapasitet, men løper man mye med hunden? spør han retorisk.

Ahlstrøm tror også det er like viktig i hundenes kosthold som i vårt eget kosthold å tenke litt over hva man spiser mellom måltidene.

Mye snop og snacks i en stillesittende hverdag er ikke bra for noen av oss.

Lite uavhengig fôrforskning

Studien det referes til i denne artikkelen er gjort i regi av en kommersiell aktør, som har flere av de største hundematmerkene vi finner her i Norge.

Det er få uavhengige studier på maten til kjæledyrene våre, fordi statlige forskningsmidler i stor del går til å forske på fôr til husdyr, altså dyr vi spiser og bruker.

Dermed gjør fôrprodusentene selv den største delen av forskningen på dette feltet.

Ahlstrøm mener likevel at denne studien er god:

- Dette er en seriøs aktør. Artikkelen virker objektiv, og ser ikke ut til å være basert på kommersielle interesser.

Referanse:

A.K. Hewson-Hughes m.fl: Geometric analysis of macronutrient selection in breeds of the domestic dog, Canis lupus familiaris, Behavioral Ecology (2012), doi: 10.1093/beheco/ars168

Powered by Labrador CMS