Homofile dyr skaper strid

Det er ikke bare mennesker som er homofile. I midten av oktober åpner Naturhistorisk Museum i Oslo en utstilling om dyrs seksuelle legning. Bråket er allerede i gang.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kan naturhistorie være kontroversiell? Dette spørsmålet stilte en arbeidsgruppe ved Naturhistorisk Museum i Oslo seg.

- Slik kom vi opp med ideen til denne utstillingen, forteller prosjektleder Geir Søli til bladet Museumsnytt.

Sammen med utstillingsdesigner Anne Hermansen og tekstforfatter Petter Bøckman har han laget det fagbladet Museumsnytt kaller “en av årets sikkert mest kontroversielle utstillinger.”

Homoseksualitet hos 1 500 dyrearter

Reaksjonene har da heller ikke uteblitt. I Haugesunds Avis skrev en pastor at “denne Bøckman ville brenne i helvete”.

Pinsepastor Jan-Aage Torp beklaget til TV2s nettavis at skattebetalernes penger ble brukt til en utstilling som skal legitimere homoseksualitet gjennom å vise hva som skjer i dyreverdenen.

I stedet foreslår pastoren å bruke midlene til å hjelpe dyrene med denne “pervertering eller skjevhet”.

"Fra venstre: Geir Sørli, Anne Hermansen og Petter Bøckman."

Det spørs om Torp har tenkt på hva for et arbeid dette vil bli, for nyere forskning har påvist homoseksualitet hos 1 500 dyrearter. Andelen homofile blant artene variere fra et par prosent (som hos mennesker), til rosenkakaduen, der andelen er hele 40 prosent.

Også de søte småfuglene, da ?

Dette er ikke nytt for mennesker som har mye med dyr å gjøre, som bønder. Vitenskapen har fått seg mange overraskelser i løpet av de tyve siste årene.

Forskning på dvergsjimpansene, våre nærmeste slektninger i dyreriket, viser at hele arten er bifil.

Selv småfuglene, som har vært ansett som de rene dydsmønstre, tar seg stadig utuktige turer over til naboreirene, og meisene er verst. Væren sørger nok for sin rolle som befrukter for saueflokken sin, men foretrekker å hygge seg med mannlige partnere.

Ducky love

De to endene som flørter uhemmet med hverandre i ingressbildet til denne artikkelen, er to hanner som i følge de fugleansvarlige i en park i Malmö har holdt sammen i tre år.

- Derfor har vi kalt utstillingen “Mot naturens orden?”, for hvordan kan homoseksualitet blant mennesker være imot naturens orden når den er så sterkt utbredt i dyreriket, sier prosjektleder Søli til Museumsnytt.

Standardverket innen dette temaet - selve bibelen, om du vil - er Biological Exuberances. Animal Homosexuality and Natural Diversity av Bruce Bagemihl (1999). Denne (rikt illustrerte) boka byr på mange skildringer av dyrerikets seksuelle utskeielser.

Tekst eller bilde?

Utstillingen vil omfatte både bilder, utstoppede og levende dyr. Nærmere bestemt pinnedyr.

"Pinnedyr er blant naturens største gender-benders."

- Vi kommer ikke unna en del andre seksuelle fenomener, slik som jomfrufødsel. Hos bladlus og pinnedyr er alle hunner og legger egg som er genetiske kopier av seg selv. Men hvis forholdene blir dårlige, produserer avkom av to kjønn og får dermed stokket om på genene sine. Med slike dyr som sammenlikningsgrunnlag blir ikke homoseksualitet så rart lenger, sier designer Anne Hermansen.

Dette blir den første utstillingen i verden med homoseksualitet blant dyr som tema. Utstillingen åpnes i oktober, og blir hengende fram til neste sommer.

Målet er også å lage en mindre vandreutstilling i fem kopier til skolene.

Referanse:

Museumsnytt nr. 4/2006, s. 18-19.

Powered by Labrador CMS