Jakt, lite restriksjoner på salg av sjiraffprodukter og tap av leveområder er blant truslene mot sjiraffene (Foto: Edwin Butter, NTB scanpix)
Jakt, lite restriksjoner på salg av sjiraffprodukter og tap av leveområder er blant truslene mot sjiraffene (Foto: Edwin Butter, NTB scanpix)

Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista

Sjiraffbestanden har blitt redusert med nærmere 40 prosent siden 1985.

Det er mye mulig at the U.S. Fish & Wildlife Service (FWS) kommer til å føre sjiraffer opp på den globale rødlista: oversikten over verdens truede arter, ifølge The Washington Post.

FWS er etaten i USA som har ansvar for å forvalte plante- og dyreliv. De sier at beskyttelsen av sjiraffer kan være berettiget etter loven om truede arter av 1973 (The Endangered Species Act). Denne loven ble opprettet for å beskytte planter og dyr som var i fare for å bli utryddet.

Oppdateringen av den globale rødlista gjøres av Verdens Naturvernunion (IUCN), men i samarbeid med et stort nettverk av forskere og partnere fra ulike land.

Sjiraffene, som holder til i en rekke land i Afrika, har blitt færre. De er nå ansett som «sårbare» av IUCN. Bare 97 000 sjiraffer befant seg i det fri i 2016, og bestanden har minket med 36 til 40 prosent siden 1985, ifølge estimater fra IUCN.

Slår alarm

FWS tok stilling til rødlistingen etter å ha mottatt en begjæring fra en rekke naturvernorganisasjoner. Center for Biological Diversity, Natural Resources Defense Council og Humane Society International var blant dem som signerte.

Begjæringen kom i april i 2017, og kan leses her: Petition to list the giraffe (Giraffa Camelopardalis) under the Endangered Species Act.

Da FWS overgikk saksbehandlingstiden på 90 dager, gikk tre av organisasjonene til søksmål for å presse myndigheten til å ta en avgjørelse.

Sjiraffputer til salgs i Florida, mars 2018. (Foto: Humane Society of the United States.)
Sjiraffputer til salgs i Florida, mars 2018. (Foto: Humane Society of the United States.)

Den 25. april sa FWS at de vil komme med en egen vurdering om hvorvidt sjiraffene fortjener en plass på den globale rødlista. Dette kan ta opptil tolv måneder.

Sjiraffene står overfor en rekke trusler: Ulovlig og lovlig sjiraffjakt, lite restriksjoner på salg av sjiraffprodukter og tap av leveområder til menneskelig aktivitet.

– Vi elsker disse dyrene, og de har gjennomgått en umerkelig utryddelse uten at det har vært offentlig kjent, sa Tanya Sanerib, juridisk direktør ved Center for Biological Diversity til The Washington Post.

På tide med restriksjoner

Amerikansk handel utgjør en stor trussel mot arten. Imellom 2006 og 2015 ble det importert 39 516 sjiraffprodukter til USA. Ifølge The Guardian består produktene blant annet av kniver laget av sjiraffbein, og tepper, møbler, støvler og bibel-omslag laget av sjiraffskinn.

Adam Peyman fra Humane Society International kunne fortelle at sjiraff-produkter nærmest ikke møter restriksjoner i USA.

– Lista ligger på bakkenivå. Du kan importere de produktene du vil, sa han.

Powered by Labrador CMS