Frosker av typen African Clawed Frog fikk nytt bein etter å ha mistet det.

Forskere amputerte beina på frosker og fikk dem til å gro ut igjen

Prosessen tok 18 måneder. Noen av froskene fikk et bein som fungerte ganske bra.

Mange drømmer kanskje om at fremtidens forskning finner ut hvordan vi kan gro en mistet kroppsdel ut igjen.

Det finnes nemlig dyr som kan det. Salamandere kan gro ut igjen lemmene de har mistet, og det samme gjelder halen til firfislene.

Nå har forskere fra Tufts University i USA amputert beina på 115 frosker av arten African Clawed Frog. Og så forsøkte de å gi dem nye bein. Det virket bedre enn forskerne selv hadde turt å håpe.

Studien er publisert i tidsskriftet Science Advances. Funnene er også omtalt i en pressemelding fra universitetet.

Cocktail med medikamenter

Hemmeligheten er en liten silikon-kopp som ble festet på froskenes beinstubb etter amputasjonen. Denne inneholdt en miks av fem ulike medikamenter.

De fem medikamentene fungerer på hvert sitt vis. Sammen skulle de sørge for å forhindre infeksjon og fremme vekst av nye nervefibre, blodårer og muskler.

Koppen ble sittende på beinstubben i 24 timer. Beinstubben hadde åpent sår etter amputasjonen. Når koppen tas av, er det starten på en 18 måneder lang prosess der beinet vokser ut igjen, forklarer forskerne.

Ikke like stor suksess med alle

Frosker er vanligvis ikke i stand til å gro ut igjen kroppsdeler de har mistet.

Forskerteamet hadde ikke like stor suksess med alle froskene. Men mange av dem fikk et relativt brukbart bein til slutt.

De var riktignok ikke utstyrt med svømmeføtter, slik de er fra naturens side. Men de kunne brukes til å svømme rundt i akvariet på ganske vanlig froske-vis.

– Det er spennende å se at medikamentene vi valgte hjalp til med å forme et nesten komplett ben, sier en av forskerne bak froskestudien, Nirosha Murugan, i pressemeldingen.

Nå spekulerer forskerne på om medisinene kunne vært optimalisert for å få frem svømmeføttene også.

Kan det brukes på andre dyr eller mennesker?

De 115 froskene fikk ikke amputert beina for moro skyld. Forskerne bak studien håper metoden de har funnet kan brukes til noe viktigere. Kanskje til og med på mennesker en gang i fremtiden?

Bob Lanza, som er forsker innenfor regenerativ medisin, sier til The Guardian at det forskerne har fått til er en «fantastisk prestasjon».

Kan det i fremtiden tenkes at mennesker kan gro ut igjen tapte deler av kroppen?

Lanza forklarer at frosker har en langt større evne enn mennesker til å gro ut igjen tapt vev.

– Likevel er dette et veldig viktig første skritt, mener han.

En annen forsker, Michael Scneider, sier i samme artikkel at funnene kanskje kan være til nytte på andre områder.

– Resultatene er svært interessante for menneskelig, regenerativ medisin - utover påvirkningen på lemmer, sier han, og sier at å unngå arr etter hjerteinfarkt er ett eksempel.

Referanse:

Murugan, Nirosha., m. fl. (2022). Acute multidrug delivery via a wearable bioreactor facilitates long-term limb regeneration and functional recovery in adult Xenopus laevis. Science Advances.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS