En skogbrannrammet koala i Australia får vann på flaske fra en brannmann i Cudlee Creek sør i landet. Landets koalapopulasjon er sterkt truet av de hissige skogbrannene, og flere tar nå til orde for å flytte koalaene til nabolandet New Zealand.
En skogbrannrammet koala i Australia får vann på flaske fra en brannmann i Cudlee Creek sør i landet. Landets koalapopulasjon er sterkt truet av de hissige skogbrannene, og flere tar nå til orde for å flytte koalaene til nabolandet New Zealand.

Ekspert: Ikke et levedyktig alternativ å flytte australske koalaer til New Zealand

Å flytte brannrammede koalabjørner i Australia til nabolandet New Zealand er ikke et levedyktig alternativ, ifølge ekspert.

Flere tusen har skrevet under på en underskriftskampanje om å flytte koalabjørner fra Australia til nabolandet New Zealand, som følge av de massive brannene som har herjet i landet de siste månedene.

– Koalaene er funksjonelt utryddet i Australia og kan blomstre i New Zealand, som mange andre australasiatiske arter gjør, heter det i kampanjen som mandag er underskrevet av mer enn 6500 personer.

– De vil ikke ødelegge vårt lokale økosystem, siden koalabjørner typisk lever i åpne eukalyptusskoger og bladene på disse trærne utgjør mesteparten av dietten, heter det videre.

Ikke uproblematisk

Men å introdusere en eksotisk art for et nytt sted er ikke uproblematisk – og kan påvirke både andre dyr og miljøet generelt, ifølge Dr. Valentina Mella fra det naturvitenskapelige fakultetet ved Universitetet i Sydney.

– Australia og New Zealand har utviklet seg i isolasjon over millioner av år, og dyr som lever i disse landene har utviklet forskjellige tilpasningsmåter for å kunne overleve i sitt spesifikke habitat, sier hun.

I kampanjen understrekes det at New Zealand har nærmere 300 kvadratkilometer med eukalyptusskog slik som i Australia, men Mella peker på at koalaer kun spiser fra et begrenset antall tresorter, og innenfor disse kanskje bare noen få foretrukne trær eller til og med spesifikke blader, basert på nivået av næringsstoffer og giftstoffer de inneholder.

– Når det å flytte individuelle koalaer har vært vanskelig i Australia, der de naturlig har utviklet seg, vil det helt sikkert bli en katastrofe på New Zealand, sier hun.

100 000 kvadratkilometer brent ned

Å introdusere australske arter til New Zealand har også gitt utilsiktede konsekvenser før. Etter at pungrotter ble importert i 1850-årene for å etablere en pelsnæring i landet, eksploderte populasjonen, og de anses i dag som skadedyr.

I Australia er mer enn 100 000 kvadratkilometer land brent ned siden skogbrannsesongen startet i september i fjor. Minst 26 personer har omkommet, og flere tusen hjem har blitt ødelagt. Det er antatt at over 1 milliard dyr har blitt drept i branninfernoet.

Powered by Labrador CMS