(Foto: Colourbox)
Gullfisk har ikke gullfiskhusk
Trodde du hukommelsen til gullfisken svikter etter noen få sekunder? Tro om igjen. Akvariepryden er i stand til å huske i minst ei uke, viser ny forskning - utført av en australsk 15-åring.
Det er Rory Stokes fra Australian Science and Mathmatics School i Adelaide som har gjort sitt for å knuse myten om gullfiskenes elendige husk.
Han hadde en mistanke om at de små husdyra slett ikke er så dumme som vi skal ha det til, men at vi gjerne bruker hukommelsesmyten til å lette dårlig samvittighet over klaustrofobiske gullfiskboller.
Dermed satte unge Stokes like godt i gang et eksperiment, for å se om han hadde rett, skriver den australske avisa The Daily Telegraph.
Blink = mat
Stokes plasserte et lite blinklys i akvariet sitt, og blinket med det hver gang det var tid for mat. 30 sekunder etterpå drysset han fiskematen rundt blinklyset.
I begynnelsen tok det over et minutt før fiskene hadde samlet seg rundt blinklyset. Men etter tre uker var tida nede i under fem sekunder, og fiskene var dermed samlet om matfatet lenge før maten faktisk viste seg.
Fiskene husket altså fra én dag til den neste.
Det kommer ikke som noen overraskelse for professor Gøran Nilsson fra Institutt for molekylær biovitenskap ved Universitetet i Oslo.
Han forsker på ville karpefisker - ei fiskegruppe hvor gullfisken også er med - og mener det må være en myte at fiskene husker så dårlig.
- Fisk lærer fort. Når vi får inn nye fisk i laboratoriet, tar det ikke mer enn to - tre dager før de kommer svømmende når noen går inn i rommet. De har lært at folk kommer med mat.
- Andre fisker, som stingsild, bygger bo til eggene sine, og da bør de jo helst huske hvor boet er hen, sier Nilsson.
Men i begge disse tilfellene får fiskene daglige påminnelser om hva de skal huske. Kan de også erindre noe de lærte for lenge siden?
Husket i seks dager
For å finne svar på dette, fjernet Stokes blinklyset, og foret fiskene uten matsignal i seks dager. Nå burde vel alle erindringer om lyssignaler være utvisket fra gullfiskenes hukommelse?
Men da Stokes igjen blinket med lyset etter seks dager, viste det seg at fiskene ikke hadde glemt noe. De brukte faktisk bare 4,4 sekunder på å samle seg rundt signalet.
- Mine resultater viste tydelig at gullfisk kan beholde kunnskap i minst seks dager, sier den unge forskeren til The Daily Telegraph.
Og det høres slett ikke urimelig ut, mener Gøran Nilsson.
Ulik hukommelse
- Vi har jo ikke gjort et slikt systematisk forsøk, men erfaringsmessig ser det ikke ut til at fiskene våre husker dårligere, selv om det går noen dager mellom hver gang de får mat, sier Nilsson.
- Vi vet jo også om andre fisker som husker i mange år. Det klassiske eksemplet er laksen, som husker hvilken elv den kom fra, etter flere år i havet.
Men hukommelsen kan være forskjellig mellom ulike fiskearter. Arter med visse typer levesett har nok utviklet bedre hukommelse fordi de har hatt behov for det, tror Nilsson. Andre typer fisk har kanskje ikke utviklet særlig god husk.
Hvordan dette har slått ut hos gullfisken, er jammen ikke godt å si. Den har muligens hatt mer behov for å glemme?
- Gullfisken har vært i menneskenes vold i minst 1000 år, mest fordi den er en av de få fiskeslagene som klarer seg i svært oksygenfattig vann. Det er jo ikke mer enn noen tiår siden akvariepumpene ble oppfunnet.
Ikke gladere med større boller
Forfedrene til dagens gullfisk har vært i fangenskap i hundrevis av år, og det er ingen grunn til å tro at de ble avlet fram for å huske godt. Likevel ser det altså ut til at selv akvariepryd har hukommelse som holder seg i dagevis.
Og da gjenstår altså 15-årige Rory Stokes’ spørsmål: Betyr dette at vi bør skifte ut den lille fiskebollen med et gigantakvarium?
- Nei, du får ikke nødvendigvis en gladere fisk ved å gi den en større bolle, sier Nilsson.
- Gullfiskene er byttedyr, og blir redde for bytteetere når de er i store områder hvor de ikke har oversikt.
- Undersøkelser vi har gjort på laksefisker tyder på at de er minst stresset når de går alene i et lite område, sier Nilsson og avslutter:
- De må jo ha plass til å røre seg. Men ellers vil fisk ha trygghet og mat - så er de happy.
Lenke:
Goldfish memory myth busted