Frosken over alle frosker

De færreste ville kvekke feil med denne digre fyren i nærheten. Den såkalte djevelfrosken hadde ikke bare enorm kjeft, men var også en særs hardhudet rakker med fryktede kjever.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Slik mener forskerne at kjempefrosken Beelzebufo ampigna så ut. Illustrasjon: Luci Betti-Nash."




Beelzebufo ampigna heter den lite trivelige skapningen, også omtalt som djevelfrosken.

Forskere antar at frosken er verdens største og tyngste gjennom tidene, og at den levde for 65-70 millioner år siden, i den sene kritt-perioden - samtidig med dinosaurene.

Tungvekteren på 4,5 kilo, som også kunne bli over 40 centimeter lang, er beskrevet i en vitenskapelig artikkel i denne ukens nettutgave av tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Puslespill av benrester

Gigantfrosken er påvist på Madagaskar, den største øya utenfor Afrikas sørøstkyst, av et forskerteam ledet av paleontologen David Krause ved Stony Brook University, USA.

Krause og kollegene hans jobbet seg gjennom et aldri så lite puslespill av fossile benrester, som startet med et funn på nordvestre Madagaskar i 1993.

Siden den gang har de samlet rundt 75 eksemplarer, der alle utgjør deler av det som skulle bli Beelzebufo, nesten hele skallen inkludert.

Frosken fra helvete i rustning…

Nettopp på grunn av størrelsen, det skumle utseendet og rovdyrtaktene, har oppdagerne av Beelzebufo ampinga også kalt den for “frosken fra helvete i rustning”, ifølge et presseskriv fra universitetet.

Selve artsnavnet er avledet av det greske ordet for djevel (Beelzebub) og det latinske ordet for padde (bufo). Ampinga betyr skjold, heter det videre.

Beelzebufo skal ha vært i stand til å drepe firfisler, andre små virveldyr og kanskje også nyklekkede dinosaurer, tror forskerne.

- Funnet er virkelig et biogeografisk puslespill, særlig fordi det opp gjennom historien ikke er avdekket så mange froskefossiler på sørlige kontinenter, sier Krause.

Krause har samarbeidet med froskeekspertene Susan E. Evans, førsteforfatter på PNAS-artikkelen, og Marc E. H. Jones ved Research Department of Cell and Developmental Biology ved University College London, England.

I slekt med søramerikanere

- Beelzebufo ser ut til å være nært beslektet med en gruppe søramerikanske frosker, kalt “ceratophyrines”, sier Krause, og legger til:

- Men Beelzebufo var så mye større enn slektningene sine, eller noen annen levende frosk, som om den gikk på steroider.

Men hva i all verden gjør en søramerikansk frosk halvveis rundt jorda - på Madagaskar?

David Krause mener at en mulighet er at det fantes en slags landforbindelse mellom Sør-Amerika og Madagaskar i den den sene kritt-perioden - uavhengig av Afrika.

- Frosker er ikke eksperter på å spre seg over hav/sjø-barrierer. Dessuten er de få froskefossilene som er kjent fra sen kritt i Afrika ikke i slekt med Beelzebufo, sier Krause videre.

Største nålevende frosk

Den største nålevende frosken i verden, arten goliath (Vest-Afrika), er rundt 32 centimeter lang og veier 3,3 kilo.

Største frosk på Madagaskar i dag er bare litt over 10 centimeter.

Powered by Labrador CMS