Dødelig "grapefruktekstrakt"

Statens legemiddelverk og Mattilsynet advarer nå mot flere kostholdstilskudd med grapefruktekstrakt. Så lite som 10-20 milliliter kan gi voksne en dødelig forgiftning.

Svenske næringsmiddelmyndigheter har funnet store mengder benzetonklorid i flere kostholdstilskudd med grapefruktekstrakt.

Produktinformasjonen angir at produktene er ekstrakter som framstilles av kjerner og/eller kjøtt fra grapefrukt og at de inneholder bioflavonoider.

Analyser av Citricidal viser at produktet inneholder 22-25 prosent benzetoniumklorid, som medfører at produktet er sterkt etsende dersom det ikke blandes ut.

Markedsføres på Internett

Det gjelder produkter som markedsføres over Internett, og som brukes i Norge. Dette er bakgrunnen for at også norske myndigheter går ut og advarer.

- Vi har fått to meldinger i Norge om etseskade i munnen og spiserøret som skyldes grapefruktekstrakt, forteller avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Legemiddelverket.

Det er påvist benzetonklorid i følgende produkter: Citricidal, Citroseed, Citrosept og Bio Citrin.

Etsende

Benzetonklorid er et etsende og bakteriedrepende middel som ikke finnes naturlig i grapefrukt. Det brukes som desinfeksjonsmiddel, rengjøringsmiddel og konserveringsmiddel i kosmetikk (maks. 0,1 prosent i ferdig produkt).

- Vi ser svært alvorlig på at det tilsettes kjemikalier i et naturmiddel, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen.

Det er umulig for kundene å vite om det er tilsatt kjemikalier siden det ikke blir oppgitt på pakningen.

- Uten å vite det blir kundene utsatt for stor helsefare, heter det i meldingen fra Legemiddelverket.

10-20 milliliter

Midlene skal i utgangspunktet fortynnes med vann før bruk, og gir da mindre risiko for skader.

- Hvis en person skulle få i seg ufortynnet ekstrakt kan så lite som 10 - 20 milliliter gi en dødelig forgiftning. Særlig farlig er det hvis barn får i seg ufortynnet grapefruktekstrakt som inneholder benzetonklorid.

- Legemiddelverket advarer mot å kjøpe disse produktene over internett og anbefaler alle som har kjøpt disse produktene å kaste dem.

Norske nettbutikker

Citrosept (inneholder Citricidal) og Citroseed selges via norske nettbutikker, ifølge Mattilsynet.

Grapefruktkjerneekstrakt hevdes å være godt for immunforsvaret, for ubehag i halsen, svelget og nesen, og det skal være effektivt mot bakterier, virus og sopp.

Fordi produktet markedsføres med medisinske effekter vil det regnes som legemiddel. Citrosept og Citroseed er ikke godkjente legemidler i Norge.

- Produktene markedsføres som virksomme mot infeksjoner av både sopp og bakterier, men det finnes ikke dokumentasjon som viser at de har noen slik effekt, skriver Legemiddelverket.

- Ulovlig

- Med slike medisinske påstander blir produktene å regne som legemidler. Det er ulovlig å omsette legemidler uten en godkjenning fra Statens legemiddelverk.

Legemiddelverket vil, i samarbeid med Mattilsynet, se nærmere på markedsføringen og salget mot norske forbrukere.

Lenker:

Statens legemiddelverk: Legemiddelverket advarer: Farlig grapefruktekstrakt
Mattilsynet: Helsefarlig ingrediens i kosttilskudd med grapefruktkjernekestrakt
Livsmedelsverket (Sverige): Varning för frätande ämne i kosttilskott

Powered by Labrador CMS