Døde vikinger opp av grava

Oslo (NTB): Levninger av tre døde vikinger fra Gokstad- og Oseberghaugene skal graves opp.

Arbeidet med å gjenåpne gravhaugene starter mandag og skal etter planen pågå en uke, opplyser prosjektkoordinator Vivian Wangen ved Kulturhistorisk Museum i Oslo til NTB.

Skjelettdeler av en mann fra Gokstadskipet og to kvinner fra Osebergfunnet - den ene med aner fra Svartehavsområdet - ble gjenbegravd i spesialkonstruerte metallkister i henholdsvis 1928 og 1948, i påvente av vitenskapelige metoder som kunne fortelle mer om levningene enn datidens metoder. Nå er tiden inne.

Det unike gjenåpningsarbeidet starter med Osebergfunnet mandag formiddag, og allerede ved 12-tiden håper Vivian Wangen at kisten med levningene av de to kvinnene er avdekket. Torsdag vil sarkofagen på Gokstad i Vestfold bli avdekket.

Hun regner med at det ikke vil by på problemer å lokalisere sarkofagene, fordi Vestfold fylkeskommune har foretatt gode registreringer. I begge tilfeller ligger de rundt halvannen meter under bakken.

Kistene vil ikke bli åpnet på stedet, men fraktet til Vikingskiphuset på Bygdøy. Der vil de bli håndtert under betryggende forhold.

(©NTB)