Tropiske honningbier overlevde den kalde mørketiden som man tror utryddet dinosaurene. Men om kulden drepte dinosaurene er det et mysterium hvordan biene klarte å overleve. Var det ikke så kaldt likevel?
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Dinosaurene hersket på jorden i omtrent 150 millioner av år. Deres ekstreme utseende og dimensjoner har egget fantasien hos noen og enhver. Men grunnen til at de plutselig ble borte fra jordens overflate for 65 millioner år siden - det har man ikke blitt helt enige om.
Nå har noen honningbier forvirret saken ytterligere. Det er noen tropiske honningbier som ser ut til å ha gjennomlevd den samme tidsperioden, og disse biene er svært følsomme for temperaturendringer.
Om en asteroide eller en vulkan forårsaket kulde og mangel på lys for 65 millioner år siden slik at dinosaurene døde ut, så burde også disse biene ha dødd ut. Det gjorde de ikke. Spørsmålet er hvorfor.
Tropiske honningbier
- Jeg laget en liste over alle arter som overlevde katastrofen for 65 millioner år siden, og valgte blant de som hadde ganske stramme krav til omgivelsene for å overleve, sier Jacqueline Kozisek fra University of New Orleans til BBC.
Hun fant at tropiske honningbier hadde forandret seg svært lite på disse 65 millioner årene. Dagens honningbier er så like fortidens at det er vanskelig å skille dem fra hverandre, så honningbiene for 65 millioner år siden kan være direkte forfedre til dagens honningbier.
Den moderne utgaven av bien fungerer best mellom 31 og 34 grader Celsius. Denne temperaturen er også best for deres matkilde, nemlig nektarrike blomsterplanter.
Er det noe galt med teorien?
Kozisek anslår at de temperaturfølsomme biene ikke ville overleve en kuldeperiode om temperaturen falt mer enn to til syv grader.
Nåværende teorier om at dinosaurene ble utryddet av asteroidenedslaget på Yuacatan anslår at det skjedde et temperaturfall på mellom syv og 12 grader. Dette kunne ikke honningbiene ha overlevd, mener Kozisek.
Og hvis moderne honningbier ikke kunne ha overlevd i årevis i kulde og mørke uten blomsterplanter, så må det være noe galt med teorien om en fimbulvinter forårsaket av asteroiden, mener Kozisek.
Asteroiden ikke utslagsgivende?
- Jeg forsøker ikke å si at asteroiden ikke traff jorden, jeg sier bare at effekten kanskje var noe mindre enn man tror, sier Kozisek.
Utryddelsen av dinosaurene skjer på grensen mellom to geologiske perioder, kritt og tertiær. Skillet kalles da også k-t-grensen. Da døde ikke bare dinosaurene ut, men også mellom 80 og 90 prosent av alle plantetyper og 70 prosent av alle dyrearter.
Man ser gjerne denne massedøden som en forutsetning for at pattedyrene kunne overta dominansen på jorden.