Kreft - nå også for dinosaurer

Ny forskning bekrefter at styggedommen har holdt til på jorda i millioner av år.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kreft rammer alt fra koraller til undulater, og dinosaurer er ikke noe unntak, melder Nature.

Dette er konklusjonen etter at amerikanske forskere har slept med seg bærbart røntgenutstyr til museer over hele Nord-Amerika, i det første store søket etter dinosaurkreft.

Og forskerne fra Northeastern Ohio Univarsity gikk grundig til verks. 10 000 ryggvirvler fra 700 skjeletter ble skannet, og verken stegosaurer, triceratopser eller tyrannosaurer slapp unna.

Uheldige arter

Det så ut som om de fleste gruppene var friske og fine, men flere av hadrosaurene, andenebb-dinosaurene, hadde kreft. Forskerne fant 29 svulster i knoklene fra de 97 dyrene som ble undersøkt, og de tre meter lange edmontosaurene kom verst ut.

Det var bare denne gruppa som hadde ondartede svulster, og 3 prosent av knoklene deres hadde en eller annen klump i seg. Nå lurer forskerne fælt på hvorfor akkurat hadrosaurene var de uheldige.

Langt liv og barnålkost?

- Det er et fascinerende spørsmål som det er umulig å finne et sikkert svar på, sier David Norman fra University of Cambridge til Nature, og spekulerer på om andenebb-dinosaurene kan ha vært spesielt langlivede, slik at svulstene hadde lengre tid til å utvikle seg.

Bruce Rothschild fra Northeastern Ohio University funderer på om sykdommen kan skyldes at hadrosaurene spiste nåletrær, som er kjent for å inneholde mange kreftfremkallende stoffer. Dessuten kan det se ut til at dyra var varmblodige, og det er også en faktor som kan øke kreftfaren.

Til urmonstrenes fordel kan man nevne at den aller vanligste typen dinosaurkreft var godartede svulster i blodkarene. Slike knuter finnes også i omtrent en av ti av menneskene som vandrer rundt på kloden i dag.

- Hvis jeg hadde vist ett av dinosaubeina til en patolog, ville han ha stilt den samme diagnosen, sier Rothschild.

Referanse:

B. M. Rothschild, D. H. Tanke, M. II Helbling, L. D. Martin, Epidemiologic study of tumors in dinosaurs, Naturwissenschaften, publisert online, doi:10.1007/s00114-003-0473-9 (2003).

Lenke:

Nature: Dinosaurs got cancer

Powered by Labrador CMS