Den 99 millioner år gamle hodeskallen fra den lille fuglen ligger innkapslet i rav, og ble funnet i Myanmar.

Forskere fant 99 millioner år gammelt fossil – men er det en fugl eller en dinosaur?

Det lille vesenet var på størrelse med en kolibri og levde i dagens Myanmar. Forskerne mener de har funnet tidenes minste dinosaur – men derom strides de lærde.

Forskerne bak studien beskriver funnet som den minste oppdagede dinosauren fra sin tid, men samtidig omtales den som «en veldig liten fugl». Allerede her oppstår forvirringen blant utenforstående. Er det en dinosaur, eller er det en liten fugl?

– Merkelig måte å formidle forskning på, mener Jørn Harald Hurum. Hurum er professor ved Norsk senter for paleontologi.

Verdens minste dinosaur?

Den lille fuglen skal, ifølge studien, være den minste dinosauren som er oppdaget fra tidsperioden Mesozoikum, som begynte for 251 millioner år siden og sluttet for 65 millioner år siden.

Slik kan Oculudentavis khaungraae ha sett ut da den levde for 99 millioner år siden.

Ifølge forskerne skal den være eksepsjonelt godt bevart, og dessuten et viktig funn for å øke kunnskapen rundt smådyrfaunaen. Fortsatt er det forvirrende; den beskrives nemlig som en dinosaur flere steder i studien, og forskerne vil attpåtil ha æren for å ha funnet tidenes minste dinosaurart.

Jingmai O'Connor er en av forskerne bak studien. Hun forklarer ordbruken slik:

– Alle fugler er dinosaurer når alt kommer til alt. Den minste dinosauren noensinne var bikolibri. Nå er det muligens Oculudentavis, skriver paleontolog Jingmai O’Connor i en epost til forskning.no.

Paleontolog Jørn Hurum er uenig, og mener at O’Connor og hennes forskerkolleger bruker «dinosaur»-uttrykket på en kritikkverdig måte.

Som å kalle mennesker for virveldyr

– Det er ingen morfologier av skallen som skiller fugler fra dinosaurer, og området mellom fuglelignende dinosaurer og dinosaurer innenfor feltet «Aves» er et stort gråområde, skriver O’Connor. Med morfologier mener O'Connor oppbygningen av bein og vev.

Jørn Hurum reagerer umiddelbart på argumentene, og mener de ikke holder vann.

– Merkelig måte å formidle forskning på, da kan vi kladistisk argumentere med at vi er amnioter, istedenfor å kalle vår gruppe pattedyr.

Både krypdyr, fugl og pattedyr er amnioter.

– Eller at egentlig er vi bare eukaryoter (selvsagt er vi begge deler, men vi bruker ikke hele beskrivelsen av en dyregruppe slik), forklarer Jørn Hurum i en mail til forskning.no.

Alle planter og dyr, og mange sopper og alger er eukaryote organismer.

Jørn Harald Hurum, professor ved Norsk senter for paleontologi, syns ikke det blir riktig å kalle fugler for dinosaurer.

Hurum er ikke i tvil om hvor den nyoppdagede skapningen fra Myanmar hører hjemme.

– Kladogrammet deres viser at det dyret plotter i Aves, noe som i alle oversettelser blir fugler, forklarer Hurum i eposten.

Et kladogram er et slags grafisk fremstilt stamtre. Greinene på treet viser evolusjonens gang og når nye arter oppstår.

Her er et kladogram som viser insekter.

Dagaktiv

Øynene til Oculudentavis khaungraae skal ha vært øglelignende, og benene rundt skal ha fortalt forskerne at den hadde små pupiller. Forskerne mener det tyder på at verdens minste fugl – eller dinosaur – var dagaktiv, slik de fleste små fugler er.

Om den var en fugl eller en dinosaur blir altså opp til hver enkelt å bedømme. Om man velger å kalle den en dinosaur må man kanskje ta med dompap, spurv og måke i samme slengen.

Jingmai O'Connor presiserer at tittelen på artikkelen, Hummingbird-sized dinosaur from the Cretaceous period of Myanmar, ble skrevet av Nature.com - ikke forskerne selv.

Referanser:

Xing, Lida., O’Connor, Jingmai K., Schmitz, Lars., Chiappe ,Luis M., McKellar, Ryan C., Yi, Qiru & Li, Gang. (2020). Hummingbird-sized dinosaur from the Cretaceous period of Myanmar.

Powered by Labrador CMS