Det er lurt å dele opp den daglige aktiviteten i små økter etter maten, mener forskere fra New Zealand. (Foto: LanaG / Shutterstock / NTB scanpix)
En tur etter maten hjelper mot diabetes 2
Mennesker med diabetes 2 bør gå en liten tur etter hvert måltid, råder forskerne bak en ny studie.
Fysisk aktivitet er viktig i behandlingen av diabetes 2. Tidligere studier har vist at bevegelse reduserer farlig høyt blodsukk og risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Mennesker med diabetes 2 rådes derfor til å følge de generelle helserådene som anbefaler 30 minutters moderat fysisk aktivitet daglig.
Men nå mener forskerne bak en ny studie at dette rådet bød utdypes: Del opp aktiviteten og ta en ti minutters gåtur etter hvert hovedmåltid.
Fikk lavere blodsukker
Andrew N. Reynolds og kollegaene hans ved University of Otago på New Zealand har sammenlignet hva som skjedde i kroppen til 41 pasienter med diabetes 2. De fikk enten råd om å gå 30 minutter i løpet av dagen eller å gå i ti minutter etter hvert hovedmåltid.
De neste sju dagene gikk deltagerne med måleutstyr som registrerte både aktiviteten og blodsukkeret.
Det viste seg at de som gikk etter maten fikk lavere blodsukker enn den andre gruppa. Dette gjaldt spesielt i timene etter middagen, der deltagerne spiste mest karbohydrater.
Forskerne mener resultatene er klare nok til at mennesker med diabetes nå bør rådes til å gå etter måltidene.
Dette rimer godt med anbefalingene fra en gruppe norske forskere, som har kommet fram til samme konklusjon.
Lett aktivitet var nok
Studier ved Norges idrettshøgskole og Universitetet i Oslo har vist at selv svært lett aktivitet etter maten ser ut til å ha en gunstig virkning.
Selv om Reynolds og co mener vi vet nok til å gi råd om aktivitet etter måltidene, er det fortsatt behov for å finne ut mer.
Deres undersøkelse var for eksempel for kortvarig til å kunne si om aktivitet etter maten gir en bedre kontroll over blodsukkeret over tid. Det viste seg også at pasientene som gikk etter å ha spist, beveget seg litt mer enn den andre gruppa. Kanskje det hadde noe å si.
Vi bør finne ut om lengre gåturer gir bedre effekt enn de korte øktene på ti minutter, skriver forskerne fra New Zealand. Den norske forskningen kan peke i den retningen. Det så ut til at en 40-minutters rusletur ga mer virkning.
Trenger motivasjon
Reynolds mener en av de største utfordringene er å finne ut hva som best hjelper mennesker med diabetes til å følge rådene om å røre seg etter måltidene, og særlig etter middagen.
Det bekreftes også av norsk forskning. En studie fra 2011 viste at bare en av ti med diabetes 2 var så fysisk aktive som anbefalt.
Referanse:
A. N. Reynolds, J. I. Mann, S. Williams & B. J. Venn, Advice to walk after meals is more effective for lowering postprandial glycaemia in type 2 diabetes mellitus than advice that does not specify timing: a randomised crossover study, Diabetologia, oktober 2016.