Kraftig diabetes-økning

Blant barn og unge i Norge har diabetes type 1 økt med rundt 30 prosent de siste 15 årene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en undersøkelse utført av forskere ved Folkehelseinstituttet og tre sykehus. Den vitenskapelige artikkelen der funnene beskrives, er publisert i Diabetes Care.

Hvorfor økningen skjer, vet ikke forskerne helt sikkert ennå, men de tror ikke at den er tilfeldig.

Det antas at forhold knyttet til livsstil, drikkevann og kosthold kan forklare den betydelige økningen, i tillegg til mulige virusinfeksjoner enten i fosterlivet eller i tidlig barndom, skriver Folkehelseinstituttet på sin nettside.

Ytterpunktene Finnmark og Vest-Agder

Fra tidligere er det kjent at personer med en genetisk disposisjon oftere får sykdommen, men dette forklarer ikke fullt ut årsakene. Diabetes type 1 er en av de vanligste kroniske sykdommene blant barn.

Det som skjer i kroppen ved sykdommen, er at kroppen selv ødelegger cellene som produserer insulin, slik at det blir nødvendig med tilførsel av insulin med sprøyte eller pumpe for å opprettholde riktig blodsukkernivå.

Folkehelseinstituttet opplyser videre at Finnmark har en betydelig lavere forekomst enn landet for øvrig, mens Vest-Agder har flest tilfeller. På verdensbasis er Norge blant landene med høyest forekomst av diabetes type 1.

Referanse:

Geir Aamodt, et al. Spatio-temporal trends and age-period-cohort modeling of the incidence of type 1 diabetes among children aged Diabetes Care.

Les mer:

Folkehelseinstituttet: Forekomsten av type 1-diabetes har økt med omlag 30 prosent.

Powered by Labrador CMS