Annonse
Myndighetene oppfordrer oss til å ta ansvar selv for å unngå smitte.

Svikter det norske sivilsamfunnet under vekten av covid-19?

PODKAST: Vi krever mye av myndighetene, men tar ikke ansvar selv, ifølge statsvitere fra Høgskolen i Østfold.

Publisert

Myndighetene er forpliktet til å gjøre det de makter for å begrense smitte og behandle syke mennesker. Men hva skjer med bekjempelsen av covid-19 når sivilsamfunnet ikke følger opp?

En pandemi er et kollektivt problem. Den krever at fellesskapet kommer sammen og løser problemer på tvers av mange sektorer.

Harald Borgebund (til venstre) og Sondre Lindahl står bak podkasten: Statvitenskap og sånt.

Det offentlige kan ikke løse kollektive problemer alene, ei heller den private sektoren. For å løse slike kollektive problemer behøves et samspill mellom det offentlige, private og sivilsamfunnet.

Vi følger ikke opp selv

Det er derfor ikke uten grunn at Erna Solberg og Bent Høie innstendig har bedt folk om å ta alle forhåndsregler, ikke reise til utlandet med mindre er strengt nødvendig, gå i karantene når de skal, og holde seg hjemme hvis de føler seg dårlig.

Med andre ord, for å kontrollere viruset har myndighetene viftet med pekefingeren og oppfordret folk til å ansvar selv.

Det ser ut til å være en trend i Norge i dag at borgerne krever mye av myndighetene, men følger ikke opp på samme måte selv med å ta ansvar for å handle forsvarlig.

Med andre ord, norske borgere følger ikke opp sine forpliktelser for å ivareta et godt fungerende politisk system, men dytter ansvaret over på myndighetene. Resultatet blir at kollektive problemer, slik som covid-19, blir vanskeligere å løse.

Hør mer

Hør mer i podkasten Statsvitenskap og sånt, som er ny på forskning.no. Bak står statsviterne Harald Borgebund og Sondre Lindahl fra Høgskolen i Østfold.

Du finner episoden også på Spotify og Apple.

Powered by Labrador CMS