Frankrikes president Emmanuel Macron i et koronamøte med landets forsvarsråd i mars i år.

Hvilket Frankrike får vi etter koronakrisen?

PODCAST: Franskmennenes tillit - eller manglende tillit - til sine ledere, er legendarisk. Hvordan har statsmakten kommunisert med franske borgere?

Koronakrisen er langt fra å være over i Europa. Pilene peker nå riktig vei, men det er fortsatt en lang vei å gå før koronasmitten kommer under kontroll.

Tiltakene som nå innføres for å åpne landene opp igjen kunne i verste fall virke mot hensikt ved at viruset sprer seg igjen og påfører landene mer økonomisk nedgang.

I Frankrike er den sanitære unntakstilstanden nå forlenget til 24. juli. 11. mai åpner man gradvis opp igjen. Denne datoen symboliserer for alle franskmenn begynnelsen på veien tilbake til et normalt liv etter to måneder med portforbud og husarrest.

Dette tidsrommet gjør det mulig å ta en første oppsummering på perioden fra før smitten brøt ut til de første tiltakene ble iverksatt.

Tillit til ledere

Hvordan har president Macron og regjeringen ledet av statsminister Edouard Philippe håndtert krisen så langt?

Franskmennenes tillit - eller manglende tillit - til sine ledere, er legendarisk. Hvordan har statsmakten kommunisert med franske borgere, som også var velgere i samme periode?

Hvordan har man klart å få aksept for et portforbud som man ikke hadde maken til siden andre verdenskrig?

Et annet spørsmål av interesse av veien videre. Macron vant et usedvanlig spennende og kaotisk presidentvalg i 2017 på et program som i stor grad fremmet liberalisering av økonomien og mer integrasjon i EU.

Hvordan påvirker koronakrisen hans program? Kan han fortsette som før eller må han legge det på hylla? Blir han nødt til å omdefinere seg selv og endre sin politikk som følge av pandemien?

Han innrømmer selv at ingenting blir som før og at han - i likhet med alle -, må tenke helt nytt. Men på hvilket grunnlag og med hvilke midler i et Frankrike som er skadeskutt?

Skal vi tro, etter hans tale fra 13. april, at Frankrike igjen kan bli mer tilbøyelig til å bruke økonomisk suverenisme, planøkonomi og grensekontroll?

Hvordan påvirker koronakrisen valget i 2022?

Et siste spørsmål som alle kommentatorer tenker på er hvilke konsekvenser vil håndteringen av koronakrisen få for Macrons opprinnelige plan om å gjøre Frankrike til EUs nye motor og for presidentvalget i 2022?

Vil krisen gi ham en glimrende anledning til gjenvalg eller vil han oppleve den samme skjebnen som tidligere president Nicolas Sarkozy. Sarkozy vant presidentvalget i 2007 på et ambisiøst program som inkluderte mer liberialisering av økonomien, men måtte skrinlegge det på grunn av finanskrisen et år senere.

Hans håndtering av finanskrisen var vellykket både i fransk og europeisk sammenheng. Likevel tapte han gjenvalget i 2012.

For å snakke om dette har vi med oss journalist Tone Magni Finstad Vestheim, som i 2019 ga ut boken «Emmanuel Macron. Kampen om Frankrike».

Alle referanser til ukens episode finner dere på Facebook-siden til Frankrike Forklart.

Du finner episoden her.

Episoden finnes også på Itunes og Spotify.

Powered by Labrador CMS