Svarer Kolby og Lindseth: Når artikkelforfatterne viser til at vi «kun bruker vår egen rapport som motargument, og unnlater å forholde oss til andre faglige vurderinger av den samme problemstillingen», er det feil, skriver VKM-direktør Tore Tollersrud (bildet).(Foto: VKM)
VKM er ikke et autoritært organ
DEBATT: Å hevde at VKMs medlemmer sitter i «et autoritært ekspertorgan som forvalter eksisterende sannheter på vegne av systemet», er i beste fall urimelig.
Tore Tollersrud, direktør i Vitenskapskomiteen for mat og miljø(VKM)
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Er VKM «et autoritært ekspertorgan som forvalter
eksisterende sannheter på vegne av systemet»? Det hevder Marit Kolby og Inge
Lindseth i et
innlegg på forskersonen.no.
Svaret på dette er selvfølgelig «nei», og det tror jeg
den oppegående leser allerede vet.
Jeg ønsker ikke å gå inn i en ny polemikkrunde om
tilsetningsstoffer og helse – det synes jeg vår faggruppe har svart godt og
tydelig på i sitt innlegg.
Men jeg vil adressere påstanden om VKM som et «autoritært
ekspertorgan» og påstanden om at vi ikke setter forbrukernes mattrygghet i
høysetet.
Det er faktisk helt motsatt. La meg skissere hvordan vi
jobber:
Hvem er VKM?
VKM er opprettet for å gi forvaltningen uavhengige
vitenskapelige vurderinger om mat og miljø. Vi har en departementsoppnevnt komité
på rundt 120 medlemmer - en ekspertgruppe med bred og tverrfaglig kompetanse. Medlemmene
søker seg til VKM og har oppgaver hos oss som tilleggsverv ved siden av sine
primærjobber.
Konklusjonene er bredt fundert og hviler ikke på enkeltstående forskning.
Dette gjør de blant annet fordi de får fordype seg i
forskningsresultater, og diskutere og evaluere andres arbeid i faggrupper,
sammen med andre eksperter. Dette er en høykompetent gjeng. Alle har doktorgrad
og mange er professorer, og når de jobber for oss er de faglig uavhengige og
deltar i kraft av egen ekspertise. De representerer ikke sine primærjobber, og
ingen har instruksjonsrett over komiteen i faglige spørsmål.
Dette sikrer at våre vurderinger er basert på
vitenskapelige fakta, og ikke påvirket av politiske, økonomiske eller andre
hensyn.
Slik jobber vi
Når våre eksperter jobber for VKM, går de gjennom
relevante vitenskapelige artikler og data fra fagmiljøer over hele verden. De
vurderer, de forkaster, og tar til slutt utgangspunkt i relevant dokumentasjon
som holder mål og «treffer oppdraget». Ut fra dette trekker de sine
konklusjoner. Det er sporbarhet i alle trinn.
Konklusjonene er med andre ord bredt fundert og hviler
ikke på enkeltstående forskning.
Når artikkelforfatterne viser til at vi «kun bruker vår
egen rapport som motargument, og unnlater å forholde oss til andre faglige
vurderinger av den samme problemstillingen», er det med andre ord feil. Ekspertene
våre har søkt bredt, og valgt det som er solid og relevant.
Norge har valgt modellen med en faglig uavhengig
vitenskapskomite, dette speiler oppbyggingen og metodene i EFSA, den europeiske
næringsmiddelmyndigheten.
Utgangspunktet for opprettelsen av EFSA – og VKM –
var matskandalene som red Europa for drøye 20 år siden. Ved å opprette en faglig
uavhengig institusjon, ville man sikre at forvaltningen får solid,
forskningsbasert kunnskap å lene seg på når den utvikler regelverk og gir
befolkningen råd. (VKMs mandat er senere utvidet til også å gjelde miljøsiden).
Å hevde at VKMs medlemmer sitter i «et autoritært
ekspertorgan som forvalter eksisterende sannheter på vegne av systemet – ikke
en oppdatert og pålitelig aktør som setter forbrukernes mattrygghet i
høysetet», er i beste fall urimelig.
Annonse
Både struktur og prosesser rundt VKMs arbeid er laget nettopp
for å gi pålitelige og oppdaterte kunnskapsgrunnlag for forvaltningen og
samfunnet.
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?