Mann i virtuell kvinnekropp

Det skal lite til for å få menn til å føle seg som virtuelle kvinner, ifølge spansk studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Eksperimentet ble gjort i dette virtuelle rommet, og deltagerne kunne høre både lyden fra TVen og sprakingen fra peisen. Rommet var omtrent like stort som det virkelige rommet deltagerne befant seg i. (Illustrasjon: fra studien)"

Forskere ved Barcelona University har gjennomført et eksperiment hvor menn med virtual reality-masker har fått følelsen av å ha en kvinnekropp.

Studien er publisert i open-access-tidsskriftet PLoS one.

Virtuell virkelighet

Eksperimentet hadde 24 mannlige deltagere, og alle fikk på seg en virtual reality-maske som ga dem følelsen av å være i et virtuelt rom komplett med TV, maleri, speil og møbler.

Virtual reality (VR), eller simulert virkelighet, er en datastøttet teknikk som gjør at man kan simulere bilder, bevegelser og følelser gjennom en hjelm med skjermer foran øynene og lyd i ørene.

"Da de mannlige deltagerne i studien så ned på sin egen kropp i den virtuelle verdenen ble de møtt av dette synet. (Illustrasjon: fra studien)"

Teknikken brukes blant annet for å trene på tekniske prosedyrer innenfor medisin, og kan gi en overbevisende følelse av å være inne i en virtuell verden.

En følelse av å ha kvinnekropp

De spanske og engelske forskerne viser nå for første gang at teknikken også kan brukes til å gi oss en følelse av å være inne i en annen kropp.

- Hvis man kan gi folk en midlertidig følelse av at kroppen deres er annerledes, antyder studiens resultater at det også påvirker deres oppførsel og hvordan de tenker.

"Av uvisse grunner valgte forskerne å innrede det virtuelle rommet med en versjon av Edvard Munchs Skrik. (Illustrasjon: fra studien)"

- De kan få nye opplevelser. En tynn person kan få følelsen av å være tykk, og en mann kan få en opplevelse av hvordan det er å være kvinne, sier studiens hovedforfatter, Mel Slater, til The Guardian.

Fra ulike perspektiver

Studiens deltagere ble delt inn i ulike grupper som så den virtuelle verdenen fra ulike vinkler. Noen så den gjennom øynene til en kvinnelig figur, mens andre så den fra et perspektiv som var rett ved siden av den kvinnelige figuren.

Under eksperimentet kom det en simulert kvinnelig figur inn i det virtuelle rommet og berørte forsøkspersonen på armen.

Noen av deltagerne ble samtidig berørt av en forsker på akkurat det samme stedet for å forsterke følelsen av å okkupere den datagenererte kvinnekroppen.

Fikk virtuell ørefik

Senere i eksperimentet langet plutselig den andre kvinnefiguren ut mot mennenes virtuelle kvinneansikt og slo dem.

"Deltagerne reagerte sterkt fysisk da de fikk en virtuell ørefik, selv om de ikke ble berørt i virkeligheten. (Illustrasjon: fra studien)"

- Reaksjonen var umiddelbar. De trakk pusten og bevegde hodet til siden. Noen rørte også på hele kroppen. Jo sterkere følelse deltagerne hadde av å okkupere kvinnekroppen, jo sterkere var den fysiske reaksjonen deres, sier Slater.

Forskerne konkluderer med at de viktigste faktorene for å gi deltagerne følelsen av å okkupere kvinnekroppen var perspektivet og koblingen mellom fysisk berøring og virtuell kropp som ble gjort i starten av eksperimentet.

Hvor godt bildene i dataverdenen var synkronisert med deltagerens hodebevegelser viste seg å være mindre viktig, skriver forskerne i studien.

Referanse: 

Mel Slater et. al., First Person Experience of Body Transfer in Virtual Reality, PLoS one,5, mai 2010

Ian Sample, Virtual reality used to transfer men’s minds into a woman’s body, guardian.co.uk, 12/5-2010

Powered by Labrador CMS