Annonse
Her kan du se noen av karikaturtegningene som dataprogrammet til forskeren Kaidi Cao har laget. (Illustrasjon: Kaidi Cao)

Forskere lager datagenererte karikaturer

Mye kan automatiseres, og nå har forskere laget en karikaturgenerator. Men hvor gode karikaturtegninger kan egentlig en datamaskin lage?

Publisert

Kaidi Cao fra Stanford University i USA er en av forskerne bak det nye karikaturprosjektet. Han la nylig frem funnene sine på konferansen Siggraph Asia 2018 i Tokyo. Han forklarer at de bruker store datamengder og maskiner for å lage karikaturer ut av tusenvis av tegninger som har blitt tegnet av profesjonelle artister.

Forskerne mener at karikaturene kan brukes til å lage avatarer til sosiale medier eller for å designe tegneseriefigurer. De mener også at de kan tas i bruk i markedsføring, reklame og journalistikk.

Karikaturtegner Marvin Halleraker kan ikke si at han er redd for den nye generatoren.

– Selve karikaturtegningen er et virkemiddel, så da må maskinen klare å generere ideen. Der kommer den nok til kort. Skal du generere en karikatur, vil du helt klart miste noe av personligheten, sier han til forskning.no.

Hundre bilder må til

Halleraker forteller at 30 prosent av karikaturtegningene går på oppfatning, og den egenskapen vil nok ikke programmer få, sier han.

– Som karikaturtegner leter jeg etter noe psykologisk i bildet som definerer personen. Akkurat det kan ikke en maskin gjenskape.

Han tror på en annen side at generatoren kan blir brukt som et vittig virkemiddel, og til å skape vignetter eller profilbilder.

En generator ikke ødeleggende

– Det er mange karikaturer som ikke er like subtile, og det går mye på for eksempel forstørring og forminskning. Her vil en generator kunne fungere. Skal det gå på det humoristiske kan det være håp, men ved satire er det åpenbart uegnet.

Halleraker sier at karikaturtegninger som regel får gå i fred, men ser antydninger til at tegninger som går på etnisitet kan blir mer trøblete. Det er både en bra og en urovekkende utvikling, sier han.

– Med en generator kan en likevel slippe billig unna i alle tilfeller, sier han.

Han opplever ikke en automatisering som truende.

– Det er mulig at noen aviser vil spare penger ved å bruke generatorer i fremtiden. De gode avisene vil ikke gjøre det. Det blir verken spennende eller sterkt nok.

Setter fokus på det essensielle

Lasse Hodne er professor ved institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU. Han har sett bilder som har blitt generert, og tror ikke at disse tar over når Finn Graff går av med pensjon.

– De er ikke kunstneriske nok. Karikaturtegnere har også en tendens til er å forenkle for å sette fokus på det essensielle. Det kan ikke dataprogrammer få til, og det tror jeg ikke de vil i overskuelig fremtid.

Videre blir karikaturtegnere gjerne sett på som en mellomkategori, der de både er tegnere og journalister, forteller Hodne.

– Karikaturene er ikke bare ansikter, men også en kommentar til en politisk virkelighet.

Hodne sier at en karikatur-generator kan sammenliknes med en selvkjørende bil, dersom den skulle støte noen. Dersom den kolliderer, hvem har feilen da?

– Men om det blir et problem i praksis, tviler jeg på. Ved bruk av genererte karikaturer i en avis, vil redaktøransvaret uansett være der, avslutter han.

Les mer om karikaturprosjektet her.

Powered by Labrador CMS