Google hevder å ha oppnådd kvanteoverlegehet. Det betyr at deres kvantedatmaskin har gjennomført en oppgave som er umulig for en vanlig datamaskin. (Foto: Alastair Grant / AP Photo)

Google hevder deres kvantedatamaskin kan løse oppgave som er umulig for vanlige datamaskiner

I en nå tilbaketrukket studie hevder Google at deres kvantedatamaskin har utført et regnestykke en vanlig datamaskin ikke ville greid. – Dersom dette stemmer, er det et stort gjennombrudd, sier ekspert.

En vanlig datamaskin baserer seg på den grunnleggende informasjonsenheten bit. En bit kan ha én av to mulige verdier: 0 eller 1.

Kvantedatamskiner bruker kvantebit (qubit). En qubit kan være i 1, 0 eller i en blandingstilstand av 0 og 1.

Denne sammenfiltringen av ulike tilstander gjør at en kvantedatamaskin kan utføre enkelte typer beregninger mye raskere enn en vanlig datamaskin. For to qubits kan befinne seg i fire ulike tilstander. Tre qubits kan befinne seg i åtte tilstander. Tre hundre qubits kan befinne seg i flere tilstander enn det er atomer i universet, skriver The Verge.

Likevel er det en god vei å gå før kvantedatamaskiner kan utkonkurrere PC-en du har hjemme. Men nå kan det se ut til at Google har tatt et stort steg på veien.

Nylig publiserte de en studie på NASAs nettsider hvor de hevdet å ha oppnådd kvanteoverlegenhet. Det vil si at deres kvantedatamaskin har gjennomført en oppgave som vil være praktisk talt umulig for en standard datamaskin.

Men studien ble raskt trukket fra nettsiden. Likevel har flere nettaviser fått tilgang til studien.

Franz Fuchs, som selv forsker på kvantedatamaskiner ved Sintef har også rukket å lese gjennom den.

– Dersom dette stemmer, er det et stort gjennombrudd, skriver han i en e-post til forskning.no.

3 minutter og 20 sekunder, ikke 10 000 år

Men hva er det Googles maskin faktisk har gjort?

Ifølge nettstedet The Verge er det ingen liten bragd. Maskinen, kalt Sycamore, skal ha greid å regne seg fram til at en tallrekke generert av en tilfeldig tallgenerator, faktisk er i tilfeldig rekkefølge.

Det høres kanskje ikke helt spektakulært ut. Men Googles maskin skal visstnok ha regnet seg fram til dette på 3 minutter og 20 sekunder. Verdens raskeste tradisjonelle superdatamaskin ville trolig brukt 10 000 år på den samme oppgaven, skriver nettstedet.

Overraskende få qubits

– Dersom Google har oppnådd dette, er det veldig imponerende og definitivt en viktig milepæl, skriver Marianne Etzelmüller Bathen i en e-post til forskning.no.

Hun er stipendiat ved Universitetet i Oslo og jobber med kvantedatamaskiner. Hun har ikke lest studien, men noterer seg at Sycamore hevder å ha oppnådd overlegenhet med relativt få qubits.

– Jeg blir veldig overrasket dersom det kan oppnås med 53 superledende qubits. Jeg trodde ikke kvanteoverlegenhet var realistisk enda, og er veldig spent på å se resultatene til Google dersom artikkelen likevel publiseres, sier hun.

– Det Google hevder å ha oppnådd ville vært ekstremt oppsiktsvekkende, særlig med bare 53 qubits, forteller Bathen.

Neste steg: praktisk relevans

– Den neste milepælen vil være «quantum advantage»: Da må problemet som løses raskere være av praktisk relevans. Som for eksempel innen utvikling av nye medisiner eller materialer eller innen kunstig intelligens, sier Franz Fuchs ved Sintef.

Quantum advantage vil altså si at maskinen kan brukes til å regne seg raskere fram til noe som en klassisk datamaskin også ville ha greid, bare mye tregere. Noe som gjør det fordelaktig å heller bruke en kvantemaskin til samme formål.

Kritikerne har heller ikke latt vente på seg. Dario Gil, forskningsleder ved den amerikanske teknologibedriften IBM – en av Googles konkurrenter – lar seg ikke imponere. Til The Financial Times sier han at den påståtte kvanteoverlegenheten er «simpelthen feil».

Forsøket er designet for å oppnå løse en enkelt oppgave og har ingen praktiske bruksområder, mener han. IBM jobber også iherdig med å utvikle kvantedatamaskiner, som ifølge Gil heller retter seg mot å oppnå quantum advantage – altså praktisk relevans.

Det er ennå ikke klart hvorfor Google har trukket artikkelen, og de har foreløpig ikke opplyst om når den vil bli publisert igjen.

Powered by Labrador CMS